ZelfgemaaktHouten vogels

Karim maakt houten vogels die vrienden worden

null Beeld Humphrey Daniels
Beeld Humphrey Daniels

Houtdraaier en muzikant Karim Eharruyen maakt al zeventien jaar houten vogels. Met een los hoofdje, voor alle gemoedstoestanden.

Roos Menkhorst

Stel een vraag aan houtdraaier en muzikant Karim Eharruyen (49) en hij staat meteen op om je iets te laten zien. Sinds twee weken werkt Eharruyen aan een nieuwe vorm, het is een stern-achtige vogel. Nu is het vogeltje nog gemaakt van beukenhout, dat moet het lichte esdoorn worden. Terwijl hij praat draait hij de kop – die los zit van het lijf – een andere richting op.

Zijn werkplaats naast houtzaagmolen de Ster in Utrecht is een bezienswaardigheid op zich. Eharruyen deelt de ruimte met een gitaarbouwer. In ‘zijn’ deel liggen tientallen boomstammen opgestapeld: taxushout, esdoorn, walnoot, beuken en eik. Er staan daarnaast allerlei soorten houten vogels opgesteld: een papegaaiduiker, veel eendjes, een soort trompetvogel en een aantal vogels met lange spitse snavel.

In het midden van de ruimte staat een enorme houten eend, de grootste die hij met zijn machine kan maken. “Gemaakt van eikenhout uit Woerden”, aldus de houtdraaier. Ogen hebben de objecten niet, laat staan vleugels of poten. Juist die abstractie maakt dat ze allerlei verschillende emoties kunnen uitdragen. En dat allemaal door het kopje op een bepaalde manier te draaien, legt Eharruyen uit. Kijkt de vogel omlaag is hij triest, draai je de kop omhoog wordt het in een keer een trotse eend.

Een verlengstuk van onszelf

Sinds hij vorig jaar deelnam aan de designbeurs Object is de vraag naar zijn vogels enorm toegenomen. Mensen geven het cadeau, aan kinderen, maar ook zeker aan volwassenen. Mensen met een ‘Draaj-vogel’ in huis zien het vaak als een verlengstuk van zichzelf, heeft hij gemerkt. “Als ze ’s ochtends opstaan, draaien ze het hoofdje van de vogel even snel een andere kant op. Ze spelen ermee en voelen zich verbonden met het houten dier.”

null Beeld Humphrey Daniels
Beeld Humphrey Daniels

Zeventien jaar geleden begon zijn carrière als houtdraaier. Hij werkte toen als muzikant. Tijdens het uitlaten van zijn hond raakte hij aan de praat met Christine Langerhorst, een professionele houtdraaier. Zij nodigde hem uit in haar atelier. Het moment dat hij voor het eerst zijn eigen stuk hout draaide, kan hij zich nog zo voor de geest halen. “Ik werd direct meegenomen door het bijzondere gevoel van het draaien. Eigenlijk is dat altijd zo gebleven.”

Nog voor hij dat heeft gezegd springt de Utrechtenaar op om het apparaat aan te zetten. Beschermbril op, stukje hout tussen de draaibank en hij kan beginnen. Eharruyen zet de guts op het hout en schuift hem langzaam naar links. “Wat een mooie houtkrullen zie je zo ontstaan hè, ze dansen haast”, merkt hij enthousiast op. Vrij snel ontstaat er een ingesleten vorm in het taxushout.

null Beeld Thomas van Galen
Beeld Thomas van Galen

In het begin maakte hij vooral veel ei-vormen. Vrij snel erna evolueerde het ei in een vogel, met een los kopje. Sindsdien is hij in het ‘vogel-hoofdstuk’ gebleven, vertelt hij met een lach. “Ik denk nooit als ik hier ’s ochtends aankom: laat ik vandaag weer eens een vogel maken. Het gaat voor mij puur om de vorm en de beweging. En op deze vormen ben ik, na al die jaren, nog lang niet uitgekeken.”

Karim Eharruyen (49) Beeld Thomas van Galen
Karim Eharruyen (49)Beeld Thomas van Galen

Meer info: draaj.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden