null Beeld
Beeld

Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Kan dat, gasten na een etentje laten schoonmaken, tot het sanitair aan toe?

Beatrijs Ritsema

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Beste Beatrijs,

Een paar keer per jaar geef ik een etentje voor vrienden of familie. Vaak willen de gasten dan naderhand meehelpen opruimen. Zelf vind ik dat absoluut niet nodig. Afwassen en opruimen van de gebruikte spullen is voor mij routine en even tot rust komen.

Nu hoor ik wel eens van anderen die iets feestelijks georganiseerd hebben bij hen thuis dat gasten blijven om op te ruimen en te poetsen tot het sanitair aan toe. Wat is de goede manier van doen?
Een handje helpen?

Beste Een handje helpen?

Gasten horen niet misbruikt te worden als gratis schoonmaakkracht. Niet om na afloop van een etentje of feestje op te ruimen en af te wassen, en al helemaal niet om in de rest van het huis een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Als bezoekers aanstalten maken om een schort aan te trekken en een emmertje sop te vullen, bezweer hun dan dat dit niet nodig is.

Gasten zijn vrijgesteld van plichten en hoeven op zo’n avond niets te doen. Opruimen doet u, als iedereen weer weg is. Daar staat tegenover dat u, als u bij anderen op bezoek bent, zelf aan de beurt bent om niets te doen.

Eens of oneens met deze ­adviezen? Reageer via tijdgeestreacties@trouw.nl. Stuur uw eigen vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen naar beste@beatrijs.com. Archief: www.beatrijs.com.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden