ZelfgemaaktTassen

Julie maakt tassen van werkkleding die niet meer wordt gebruikt

Julie van den Boorn heeft een atelier in Limburg waar ze producten ontwerpt gemaakt van werkkleding. Beeld
Julie van den Boorn heeft een atelier in Limburg waar ze producten ontwerpt gemaakt van werkkleding.Beeld

Julie van den Boorn maakt tassen van oude werk- en veiligheidskleding, en wil zo gebruikte materialen her-gebruiken. ‘Ik hoop dat dit over tien jaar niet meer nodig is.’

Mira Zeehandelaar

In het atelier van Julie van den Boorn (29) in Wijlre (Limburg) springen de felle kleuren je in het oog: neon-oranje, fluorescerend geel en rustgevend blauw: het zijn de kleuren van veiligheidsjassen en werkbroeken. “Werknemers van bedrijven dragen die tijdens het bouwen van bruggen, wegen en het spoor”, legt ze uit. Op hoge stellages liggen reistassen, rugzakken en toilettasjes in dezelfde felle kleuren, compleet met ritsen en lichtgevende strips. Van den Boorn ontmantelt oude werkkleding en maakt er stoere, stevige tassen van.

De fascinatie voor materialen en hergebruik had ze al als kind. Haar ouders hebben een houtverwerkingsbedrijf waar ze meubels en vloerdelen maken. Van den Boorn en haar zusjes hielpen vroeger vaak mee in het familiebedrijf, dat naast hun huis ligt. Ze herinnert zich dat het houtafval, toen ze heel klein was, weggegooid werd als afval. Later kregen haar ouders juist geld voor het zaagsel: er werden nieuwe materialen van gemaakt. “Dat vond ik toen al heel interessant.”

Ze studeerde aan de Design Academy en werd ontwerper met een specialisatie in circulaire economie. Eén ding wist ze zeker: ze zou nooit een eigen bedrijf beginnen. “Ik zag bij mijn ouders dat je werk dan je leven wordt, dat wilde ik niet.”

Die overtuiging veranderde toen ze er drie jaar geleden op haar eerste werkplek (een consultancy-bureau gericht op circulaire economie) achter kwam dat werk- en veiligheidskleding van bedrijven geregeld vervangen wordt, bijvoorbeeld als een logo of kleur moet veranderen. “De kleding wordt dan vertrouwelijk verbrand”, legt ze uit. “Dat is om fraude tegen te gaan, zodat niemand zich ineens illegaal voordoet als medewerker van het spoor- of energiebedrijf.” Ze vond dat zo absurd, dat ze besloot iets te maken van die oude werkkleding.

Een tas gemaakt van een veiligheidsjas. Beeld
Een tas gemaakt van een veiligheidsjas.Beeld

Perfect materiaal

Ze ‘ontmantelde’ een veiligheidsjas volledig met schaar en ander gereedschap en zag meteen: dit moet een tas worden. “Het materiaal is ontzettend sterk en waterafstotend. En de ritsen zitten al op de goede plek.”

Ze ontwierp een aantal stoere prototypes zoals een reistas, shopper en rugzak, en begon een samenwerking met twee sociale werkplaatsen om de tassen maatschappelijk verantwoord te laten maken. “Ik was zo enthousiast dat ik tegen alle verwachtingen in tóch een eigen bedrijf begon. Op het terrein van mijn ouders.”

null Beeld
Beeld

Tas met circulair paspoort

Ze verkoopt de tassen via haar site en conceptstores. Maar de meeste orders krijgt ze van de bedrijven die de werkkleding zelf gebruiken. Zo maakte ze vorig jaar 5000 lunchbags van werkkleding voor medewerkers van Prorail, en 300 knaloranje toilettasjes van de veiligheidshessen van Dura Vermeer.

Elke tas die ze maakt krijgt een ‘circulair paspoort’ waarop staat uit welke materialen het product bestaat, en welke waarde die materialen na gebruik nog hebben. En als de tas die je koopt versleten is, kun je hem weer inleveren bij Pōur en een deel van het aankoopbedrag terugkrijgen. Een soort statiegeld. “Ik hoop dat dit over tien jaar niet meer nodig is. omdat dan de kleding zelf hergebruikt wordt.”

Meer info: www.pourproduct.com

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden