Culinaire onderscheiding

Johannes van Damprijs naar chef Alain Passard

De in 2013 overleden culinair criticus Johannes van Dam, naar wie de onderscheiding vernoemd is. Beeld ANP

De Johannes van Damprijs 2019 gaat naar de Franse topchef Alain Passard. 

De onderscheiding, ingesteld door de Universiteit van Amsterdam, is een oeuvreprijs voor iemand met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Passard krijgt de prijs op 15 november in handen.

De invloedrijke chef Alain Passard (1956) legt zich in zijn Parijse restaurant L'Arpège vooral toe op groenten en fruit. In 1996 verdiende hij zijn derde Michelin-ster en ontving hij de maximale score in de GaultMillau-gids. De jury prijst Passards initiatieven ‘in het creëren van een culinaire traditie waarin vlees nauwelijks een rol speelt’.

Eerdere winnaars zijn onder meer de Italiaanse oprichter van de slow food-beweging Carlo Petrini, de Nederlandse chef John Halvemaan en de Israëlisch-Britse chef Yotam Ottolenghi.

Voorzitter van de jury is Louise Fresco (voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR). Johannes van Dam was een Nederlandse culinaire journalist. Hij overleed in 2013.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden