Jenny Wu Beeld
Jenny Wu

Smaak van de chefJenny Wu

Jenny Wu (Jen’s Bing): ‘In Taiwan is stinky tofu heel populair, maar ik vrees dat het Nederlanders afschrikt’

Jenny Wu (28) kwam vijf jaar geleden voor de liefde naar Nederland. Ze begon een marktkraam, die zo’n succes werd dat ze twee maanden geleden een eigen Taiwanees restaurant opende in Amsterdam, Jen’s Bing.

Wat eten we?

“Dan Bing, de Taiwanese hartige pannenkoek met ei. Ik maak hem met verschillende vullingen: barbecue-varkensvlees, kip, vegetarisch. Je eet hem opgerold, in stukken ­gesneden. Via de Taiwanese keuken wil ik Nederlanders laten kennismaken met mijn land. Veel mensen weten niet waar Taiwan ligt, het zou nooit bij ze opkomen om erheen te gaan. Ik heb expres Dan Bing gekozen, omdat het een toegankelijk gerecht is. In Taiwan is stinky tofu bijvoorbeeld ook heel populair, maar zoiets schrikt mensen misschien af. Het is heel lekker hoor, maar het stinkt, omdat het gefermenteerd is.

In mijn restaurant wil ik het menu uitbreiden naar meer traditionele gerechten. Maar nu kun je nog alleen afhalen, dus ik maak voorlopig vooral street food. Zo maak ik ook Gua Bao, gestoomde broodjes die ik vul met gestoofd varkensvlees, gecrunchte noten, koriander en ingelegde bladeren van mosterdkool.”

null Beeld

Wat drinken we erbij?

Bubble tea, natuurlijk! Pas sinds kort is onze thee ontzettend populair geworden in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk en de VS was het tien jaar geleden al een trend. Het is zwarte thee met melk en kleine balletjes van tapiocameel. Die balletjes zijn zoet en een beetje taai zoals winegums. Je drinkt, maar je moet ook kauwen. Vooral onder jonge vrouwen is het een hit. Ik denk dat het komt doordat het er heel leuk uitziet, dat doet het goed op Instagram.

Meestal heb ik in Nederland het idee dat degene die de thee maakt zelf nooit in Taiwan is geweest om het origineel te proeven. De bubbles moeten niet te hard zijn, en de thee zelf moet een diepe smaak hebben. De thee die ik gebruik, komt uit het bergachtige natuurgebied Sun Moon Lake, beroemd om zijn theebladeren.”

Welk van je gerechten doet jou het meest aan Taiwan denken?

“Yan Su Ji, gefrituurde kip. Ik maak hem ­super crispy door een jasje van tapiocameel, en ik marineer de kip met sojasaus en ‘de vijf kruiden’. Die kruidenmix wordt in Taiwan heel vaak gebruikt en bestaat uit steranijs, venkelzaad, kaneel, kruidnagel en Sichuan peper. Door die sterke geur waan ik me op een avondmarkt in Taiwan, waar ieder eetkraampje naar die peper ruikt.”

Wat kost het?

Dan Bing kost 4,50 euro, bubble tea rond de 4 euro, Yan Su Ji 5 euro.

In ‘De smaak van de chef’ vertelt een kok waarom hij kiest voor bepaalde gerechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden