null Beeld

ColumnLoethe Olthuis

Je moet wat over hebben voor vlinders in je tuin

Loethe Olthuis

Deze week: vlinders en wilde bloemen, want de één kan niet zonder de ander. Met hun lange tong kunnen vlinders uit vrijwel alle bloemen nectar halen, maar hun kinderen, de rupsen, zijn ontzettend lastige eters.

Rupsen eten planten, maar alleen bepaalde planten. Dat zijn ook de enige soorten waar moedervlinders hun eitjes op leggen. Zulke planten heten waardplanten. Om het overzichtelijk te houden: elke vlindersoort heeft weer andere waardplanten.

Als je dus vlinders in je tuin wilt, zul je ook waardplanten moeten neerzetten. Dat kun je op twee manieren doen: de illegale (uitgraven en naar je tuin verhuizen) of de legale manier, door planten en zaden te kopen bij een biologische kweker, uit vriendentuinen te halen of te bestellen op internet.

Zo zijn lila pinksterbloemen waardplanten voor het oranjetipje, een wit vlindertje met, je raadt het al, oranje vleugeluiteinden. De mannen dan, de meiden hebben zwarte vleugeltopjes. Ik heb elk voorjaar een grasveld vol pinksterbloemen. Als ik wacht met maaien tot begin juni zijn de oranjetiprupsen vertrokken om zich te verpoppen en hebben de pinksterbloemen zich uitgezaaid voor volgend jaar. Maar de oranjetiprupsjes lusten ook look-zonder-look (met uiensmaak, lekker in de sla) en als er niks anders is, behelpen ze zich met judaspenning en geurende damastbloem.

Koolwitjes lusten alle soorten kool

Koolwitjes heten zo omdat ze alle soorten kool als waardplant gebruiken, wat ze niet populair maakt bij moestuinbezitters. Maar hun rupsjes lusten ook barbarakruid, koolzaad, Oost-Indische kers en damastbloem, allemaal handige planten om rond koolplanten te zetten. Distelvlinders leggen eitjes onder andere op distelsoorten, het icarusblauwtje houdt het bij klaver, vuurvlindertjes willen zuring en als je koninginnepages in je tuin wilt, zaai worteltjes, dille of venkel, ook lekker voor jou.

De citroenvlinder is het kieskeurigst. Die heeft maar twee waardstruiken: sporkehout en wegedoorn. Geen verblindende schoonheden, maar je moet wat overhebben voor vlinders in je tuin.

Duizelt het je? Zet dan in ieder geval één ideale waardplant in je tuin. Die plant is een kinderkamer voor atalanta’s, gehakkelde aurelia’s, dagpauw-ogen, distelvlinders, landkaartjes én kleine vosjes. Hij kost niks en is gemakkelijk te vinden. Brandnetel! Als-ie prikt kun je ’m terugpakken door er soep of pesto van te maken. Kijk wel eerst of er geen eitjes of rupsjes op zitten.`

Maai niet in mei

Als je gras niet elke week, maar elke vier weken maait, lok je tot tien keer meer bijen, hommels en vlinders. Daarom roept de Bijenstichting tuinbezitters op om in de maand mei het grasveld (deels) niet te maaien.

Geef op maaimeinietnederland.nl in het laatste meiweekend het aantal kruidachtige planten per vierkante meter gazon door, en je krijgt een ‘nectarscore’ terug.

Een lijst vlinders met hun waardplanten vind je op vlinderstichting.nl of www.natuurpunt.be.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden