null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

MooiChampagne

Ja, bubbels! Maar in welk glas?

Je hebt de geduldigen. Die wachten tot het eind van het jaar voor een symbolisch glas bubbels. Anderen drinken liefst het hele jaar rond mousserende wijn. Maar wat en hoe schenken we waarin?

Remke de Lange

Coupes

Ze zijn beeldschoon, coupes. Ze doen denken aan de roaring twenties, toen champagnehuizen de vraag nauwelijks aankonden van een opkomend, burgerlijk publiek dat van alles te vieren had. De platte, lage glazen zijn er in allerlei verschijningen: van klassiek geslepen kristal tot hoekig modern. Een streling voor het oog én een bron van stress voor motorische klunzen: met zo’n wijde rand is knoeien een reëel gevaar. Nog een probleem: de bubbels vervliegen snel. En daar was het ons nu juist om te doen. Schenk dus steeds een klein beetje in en drink snel leeg. Of reserveer de coupe voor een droge martini, met een stijlvol citroenschilletje op de rand.

De platte, lage coupes zijn er in allerlei verschijningen: van klassiek geslepen kristal tot hoekig modern. Beeld
De platte, lage coupes zijn er in allerlei verschijningen: van klassiek geslepen kristal tot hoekig modern.

Flûte

Voor de mousse is de flûte een betere keuze. In het hoge smalle glas zie je de belletjes niet alleen prachtig als een kralenkettinkje naar boven borrelen, met een klein oppervlak blijven ze ook langer intact. Praktisch voor kleinbehuisden en de kans op morsen bij het wandelen tijdens een borrel is klein. Toch is er een nadeel: zo’n smal glas, zonder ruimte om wat te walsen en te snuffelen, geeft weinig geur en smaak prijs. Prima dus om te proosten zonder pretenties: schenk er een simpele prosecco, een vrolijke crémant of een jonge, fruitige champagne in.

In een flûte blijven de belletjes langer intact. Beeld Getty Images
In een flûte blijven de belletjes langer intact.Beeld Getty Images

Witte wijn-glas

De meer doorgewinterde bubbelliefhebber doet zichzelf daarentegen een enorm plezier door voor complexere wijnen een glas te gebruiken waar je ook witte wijn uit zou drinken. Mousserende wijn, vooral champagne, die wat houtlagering heeft gehad of een flinke tijd in de kelder is gebleven, kan fantastische smaken krijgen van gerijpt fruit, noten, brioche, honing. Die wil je niet missen. Met een taps toelopend wijnglas, hoog en breed genoeg om de wijn wat ademruimte te geven, ruik je soms ­zoveel fijne geuren dat je bijna vergeet te proeven. Niet voor niets gebruiken de betere restaurants ruime champagneglazen. Het oogt een tikje decadent, en dat smaakt in deze tijd van het jaar des te lekkerder.

Voor complexere wijnen gebruik je liever een glas waar je ook witte wijn uit zou drinken. Beeld
Voor complexere wijnen gebruik je liever een glas waar je ook witte wijn uit zou drinken.

Welke bubbel?

Blijft de fles dicht tot klokslag twaalf, voor een proostmoment met de buren? Dan valt er van alles te kiezen uit de bubbelaanbiedingen waar de winkels vol mee staan. Als de smaak minder belangrijk is dan het feestelijke idee, hoef je er niet veel geld aan uit te geven.

Maar waarom wachten? De laatste weken van het jaar zijn een mooie tijd om vaker een fles bubbels open te maken. Schenk ’m als aperitief, of bij een licht gerechtje. Franse Crémant de Loire, Duitse Winzersekt zijn betaalbare, frisfruitige schuimwijnen waar de avond feestelijk mee van start gaat.

Champagne

Champagne is snel wat duurder maar kan een belevenis zijn. Champagne is wijn. Een eeuw geleden flink zoet, wordt champagne steeds droger: de wijnliefhebber van nu drinkt droog. In Champagne zijn grote verschuivingen gaande. Historisch is het een regio van grote huizen, ­merken eigenlijk, die druiven ­inkopen om er in de kelder een wijn met een eigen huisstijl van te maken. Nu zie je de opkomst van een flinke groep druiven-­telers die zelf champagne maakt van de eigen oogst, familie-­domeinen die geërfde wijngaarden koesteren. In deze noordelijk gelegen, koele streek is het niet makkelijk om zonder ­bestrijdingsmiddelen te werken, toch zet de nieuwe generatie champagnemakers grote en snelle stappen in een groenere richting. Klassiek champagnehuis Louis Roederer begon zo’n twintig jaar geleden met ingrepen en heeft nu voor de helft van de eigen wijngaarden biologische certificering. Roederers topcuvée Cristal is sinds 2012 ­gemaakt van biodynamisch ­geteelde druiven.

Onder de kleine domeinen is Mouzon Leroux een groene pionier. Sébastien Mouzon neemt niet alleen biodynamisch werken serieus, hij voegt andere planten en bomen toe aan zijn wijngaarden om de biodiversiteit te vergroten.

Als wijn, met smaken die uiteenlopen van fris en licht tot ­romig en hartig, kun je champagne de hele avond wel schenken, ook bij het eten. De beste oudejaarsavond begint en eindigt met champagne.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Welke temperatuur?

Bubbels drink je koud, maar niet té koud. Lichte, fruitige wijnen profiteren van een lage temperatuur, die de frisheid benadrukt. Complexere, oudere schuim- wijnen schenk je niet alleen in een groter glas, je haalt ze ook een half uur eerder uit de koelkast. Met zuurstof en iets opgewarmd heeft de wijn echt meer smaak en geur te bieden.

Mousserende wijn zit goed verpakt onder een stevige kurk, bestand tegen druk. Dat betekent: voorzichtig openmaken, want rondvliegende kurken kunnen ellende aanrichten. Dus niet als een autocoureur vooraf schudden. En vooral: de kurk stevig vasthouden terwijl je de fles draait. Zo zou de fles met een zacht zuchtende plop moeten opengaan. Daarna hoef je ­alleen nog maar te genieten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden