null Beeld   Colourbox
Beeld Colourbox

Het consultMondzorg

Is fluoridetandpasta voor kleine kinderen wel veilig?

Elk kind slikt weleens tandpasta door. Maar hoe gevaarlijk is het als daar fluoride in zit, vraagt een vader van een vier- en zevenjarige zich af.

Sophia Wouda

‘Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk inslikken’, luidt de verplichte waarschuwingstekst op fluoridehoudende tandpasta’s. Toch raadt Boukje Scheepstra, tandarts-pedodontoloog (kindertandarts) in opleiding, het iedereen aan om fluoridetandpasta te gebruiken.

“Het stofje werkt, daar is geen twijfel over mogelijk. Van fluoride is bewezen dat het de vorming van gaatjes voorkomt.” Als iemand er toch voor kiest om zonder fluoride te poetsen, moet de rest van de mondverzorging perfect in balans zijn, met goed poetsen, goede plakverwijdering en voeding die op orde is. Zo hebben tanden twee tot drie uur nodig om te herstellen na het eten en drinken, vertelt Scheepstra, van de Leidse kinderverwijspraktijk Uitblinkers.

“In de praktijk is dat bijna niet haalbaar. Kinderen snaaien de hele dag, dus het is moeilijk om op het gebied van voeding een balans te vinden. Pas vanaf je tiende kun je helemaal zelf poetsen.” Het is dus best een klus het gebit van een jong kind schoon te houden. En zonder fluoride ontbreekt er een laag bescherming.

Fluoride is broodnodig
Gaatjes zijn volgens Scheepstra nog steeds een groot probleem. Ze is ervan overtuigd dat fluoride bijdraagt aan een goede mondgezondheid. “We gebruiken het niet om drie kinderen te redden die met een gaatje rondlopen. Het is gewoon een heel goed middel om een groot probleem aan te pakken.”

“De hoeveelheden waarin wij het adviseren en aanraden zijn veilig”, aldus Scheepstra. “De risico’s zijn onderzocht en zijn in balans met de voordelen.” De tandarts blijft wel genuanceerd. “Fluoridetandpasta wordt bij het juiste gebruik veilig geacht waar het gaat om de risico’s die zijn onderzocht.”

Alleen ongezond bij grote hoeveelheden
Het grootste risico is fluorose, kleine witte vlekjes op de tanden waardoor ze wat zwakker worden. Maar dit gebeurt alleen als kinderen langdurig veel fluoride binnenkrijgen. In sommige landen zit fluoride in het drinkwater, daar hebben mensen vaker fluorose. In Nederland is het drinkwater niet gefluorideerd en komt fluorose bijna niet voor.

Een acute fluoridevergiftiging doet zich eigenlijk nooit voor. “Dan moet je bij wijze van spreken drie tubes volwassentandpasta in één keer naar binnen werken”, zegt Scheepstra. “Voor alles geldt: als je er te veel van binnenkrijgt is dat niet goed, en dat is ook zo met water.”

Effectief en veilig
Als Scheepstra een kindje van twee ziet met gaatjes, raadt ze fluoridetandpasta aan. Al een klein beetje – de grootte van een rijstkorrel – is dan genoeg. Maar zelfs dat luistert niet zo nauw. “We zitten zo ver onder de grens. De hoeveelheid die erin zit, is voor gaatjes effectief en houdt de risico’s heel laag.”

Naar Scheepstra’s praktijk worden veel patiënten van biologische praktijken doorverwezen, waar mensen werken vanuit de alternatieve geneeskunde. Ze krijgt vaak vragen over risico’s die niet wetenschappelijk zijn bewezen. “Ik geef informatie waarvan ik weet dat die wetenschappelijk goed is uitgezocht. Met de adviezen die wij geven, blijven de risico’s binnen de perken.”

“Vervolgens moeten mensen hun eigen keuze maken”, gaat Scheepstra verder. “Veel ouders zijn zich niet bewust van de voordelen. Vaak stappen ze over naar fluoridetandpasta, maar soms ook niet.” Als er niks aan de hand is, is dat volgens haar prima. “Maar weet dat je wel een stukje bescherming mist.” Tandpasta zonder fluoride is bij natuurwinkels te krijgen.

Correctie 4-2: Een eerdere versie van dit stuk wekte de indruk dat Scheepstra vragen krijgt over het risico van schade aan het zenuwstelsel, hersenen en spieren door fluoride, maar Scheepstra heeft die voorbeelden niet genoemd. Ook is toegevoegd dat zij kindertandarts ‘in opleiding’ is.

Lees ook:

Mijn nieuwe tandarts raadt allemaal dure behandelingen aan, is dat terecht?

Recent wisselde een lezer van tandarts, toen haar oude met pensioen ging. Nu vraagt ze zich af: waarom had ze bij haar oude tandarts nooit iets, terwijl de nieuwe dure behandeling op dure behandeling adviseert?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden