Beeld Trouw/Karin Luiten

Koken met KarinIngemaakte ui

Ingemaakte ui (basisrecept)

Klein geluk zit in een potje. Niets geeft zoveel voldoening als een voorraadkast vol huisvlijt. Jam voorop. Emmers vol rijp zomerfruit die transformeren in een trotse rij glinsterende weelde. Een plaatje op de plank, ware het niet dat de voorraad razendsnel afneemt, want ze zijn zo fijn om uit te delen. En ik kan u verzekeren: om mijn potjes jam wordt gevochten.

Dat ligt heel anders met chutney. Heel leuk om te maken, met pompoen of tomaten en een handvol kruiderij, alleen zijn wij geen chutney-etend volk. Uitdelen is lastig, want de gemiddelde Nederlander heeft geen idee wat-ie moet met een potje chutney, dus dat eindigt steevast ongebruikt achter in een kast. Nee, laten we realistisch zijn, chutney is leuker voor de maker dan voor de ontvanger.

Toch wil ik hier een pleidooi houden voor de hartige inmaak. Alleen bedoel ik dan niet op grootmoeders wijze, met kilometers potten vol slappe sperziebonen. Kijk, vroeger was inmaken natuurlijk pure noodzaak. De oogst bewaren voor de lange, kale winter, zodat je weer maanden of zelfs jaren vooruit kon. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Ik wil het hebben over pickles. Geen essentiële bulkvoedingsmiddelen, maar smaakmakers. Die zijn er voor de lol. Voor een extraatje bij een gerecht, iets knapperigs, iets zuurs, iets hartigs. Iets wat de boel optilt. Geen grote gastronomie maar wel klinkklare voldoening. Wat zeg ik? Klein geluk.

Zelfgemaakte atjar tjampoer of ketimoen (met komkommer). Huisgemaakte piccalilly of een potje Italiaanse borrelgroenten. Ingemaakte radijsjes of bietenblokjes. O zo heerlijk. Er is alleen één nadeel. Ook al zijn we intussen dankzij corona allemaal expert in handen wassen en wapperen met chloordoekjes, als je met inmaken niet vakkundig hygiënisch te werk gaat, ligt schimmel op de loer. Of erger.

Maar nu het goede nieuws: het hoeft allemaal niet voor de eeuwigheid. Er is ook een supersnelle koelkastmethode, voor de luie donders onder ons. Hooguit een paar weken houdbaar, dus lekker snel opeten, en daarna gewoon weer een nieuwe portie maken. Neem nou ingemaakte rode uien. Verrukkelijk spul om altijd achter de hand te houden. En in vijf minuten gepiept.

Beeld Karin Luiten

Zelf maken, nodig voor 1 jampot:

1 flinke rode ui of 2 middelgrote
150 ml rijstazijn (of appelazijn)
75 ml water
2 volle eetl suiker
1 theel zout

Pel de ui en snij in zo flinterdun mogelijke plakjes. Stop in een flinke glazen (jam)pot. Doe azijn, water, suiker en zout in een steelpan. Verwarm al roerend kort tot suiker en zout zijn opgelost. Giet dit op de uien, zorg dat ze helemaal onder staan. Draai de deksel erop en zet minstens 24 uur in de koelkast. De ui is nu zacht en het vocht knalroze. Een week of ­ 3-4 houdbaar.

Bonus: de Japanse variant (tsukemono). Doe de gesneden ui in een ­ziplockzak. Laat water achterwege, breng de azijn met zout en suiker aan de kook en giet dan meteen in de zak. Duw alle lucht eruit en leg in de koelkast.

Lekker als smaakmaker, vooral in combinatie met vettigheid, denk aan een broodje (paté, rillettes, pulled pork, hamburger, maar ook kaas, roomkaas of ham) of als garnering op een toastje. In een wrap of taco, sowieso bij alles Mexicaans. Bij vis. Door allerlei soorten salades, zoals bonensalade, eiersalade of de aardappelsalade van vorige week.

Tips

Experimenteer gerust en voeg extra aroma’s toe zoals ringetjes rode peper, rozepeperkorrels, zwartepeperkorrels, venkelzaad, mosterdzaad, karwijzaad, plakjes knoflook, geraspte gember, laurier, rozemarijn of dille. Alleen niet ­allemaal tegelijk.

info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden