Allerzielen

In memoriams: deze mensen overleden aan het coronavirus

null Beeld Ilse van Kraaij
Beeld Ilse van Kraaij

Het is Allerzielen, de dag waarop de overledenen worden herdacht. Van oorsprong is het een dag op de rooms-katholieke kalender, maar in toenemende mate wordt 2 november ook in protestantse en seculiere kringen aangegrepen om dierbaren te herdenken. Trouw staat op deze dag stil bij de duizenden slachtoffers van het coronavirus. Hier staan in memoriams van een heel klein deel van hen. In hen herdenken we allen die – vaak in eenzaamheid en na een aangrijpend ziekbed – stierven.

Trouw

Arnold Mosterman uit Dalfsen, 83 jaar, overleed op 12 april 2020
Iedereen in het dorp kende Dalfsenaar Arnold Mosterman, mede vanwege zijn onvermoeibare inzet voor de plaatselijke voetbalvereniging. Ondanks zijn hoge leeftijd stond hij tot het virus ­toesloeg nog volop in het leven. De vitale Arnold vierde kort voor zijn overlijden, begin maart, nog zijn verjaardag. Hij reed met zijn elektrische fiets door het dorp en hielp mee met de kaartverkoop bij de laatste thuiswedstrijd van ‘zijn cluppie’.

Ahmed Moussaoui uit Utrecht, 61 jaar, overleed op 17 augustus 2020
Ahmed Moussaoui groeide op in Marokko, maar woonde een groot deel van zijn leven in Utrecht. Hij was geliefd wiskundeleraar op het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Ahmed kon met ­iedereen opschieten. Nadat hij ­corona kreeg, lag Ahmed maar liefst 123 dagen op de intensive care. Zelfs in de laatste maanden die in het teken stonden van wanhoop en onzekerheid riep hij via verpleegkundigen dat het goed met hem ging.

Dick de Graaf uit Dordrecht, 52 jaar, overleed op 31 maart 2020
Dick de Graaf begon zijn leven in Dordrecht en werkte daar als ­beveiliger. Via zijn toenmalige werkgever kwam hij in de Flevopolder terecht, maar nadat zijn relatie uitging, keerde hij terug naar waar zijn wortels lagen. In zijn dromen was de grappige Dick de meest succesvolle bruidsfotograaf. Hij was ook gek van koren, maar zijn laatste droom mocht niet uitkomen: een eigen zangkoor, ‘Korendracht’. Vlak voor het eerste optreden overleed Dick.

Fenneken en Peter Onvlee uit Loo-Bathmen, 62 en 68 jaar, overleden op 28 maart en 6 april 2020
Half oktober zouden Peter en Fenneken veertig jaar getrouwd zijn. Het echtpaar woonde al ruim dertig jaar in het buurtschap Loo, nabij Bathmen. Peter werd twee jaar geleden fractievoorzitter van Gemeentebelang in ­Deventer, na jarenlang te hebben gewerkt voor de Rabobank. Fenneken genoot met volle teugen van haar pensioen en zette zich als vrijwilliger in voor ouderen. Ze stierven kort na elkaar aan de gevolgen van corona.

Bram Neerhof uit Apeldoorn, 86 jaar, overleed op 3 april 2020
Altijd was Bram Neerhof als vertegenwoordiger van een groot ­internationaal bedrijf onderweg. Een praatjesmaker en mensenmens die ervan genoot om anderen te ontmoeten. Toen Bram vroeg met de vut ging, raakte hij als pastoraal werker betrokken bij mensen aan de rand van de ­samenleving. Veertig jaar lang genoot hij van zingen bij het mannenkoor De Lofzang in Heerde, en de laatste jaren van zijn tochten met z’n elektrische fiets.

Walter Gaspersz uit Nijmegen, 66 jaar, overleed op 30 maart 2020
Omdat Walter Gaspersz altijd voor anderen klaar stond was hij een geliefde man in ‘zijn’ stad Nijmegen. Hij groeide in Nederland op, maar had Molukse wortels. Tot zijn pensioen werkte de zorgzame Walter met verslaafden en later met cliënten met een psychiatrische aandoening. 2020 moest zijn jaar worden. Hij en zijn vrouw Nicole zouden 25 jaar getrouwd zijn en zijn vrouw zou haar vijftigste verjaardag vieren. Het mocht niet zo zijn, Walter kon de strijd tegen het virus niet winnen.

Kees Boers uit Oosterhout, 69 jaar, overleed op 6 april 2020
Kees Boers was dol op vogels: zowel in het wild als in zijn eigen volière. Zijn vogeltjes wonnen prijzen. Hij trok graag met zijn vrouw in de caravan naar Frankrijk. Om nog meer vrijheid te krijgen verkocht het echtpaar hun woning in Oosterhout. Kort voor de beoogde verhuizing naar een appartement, overleed hij in het ziekenhuis aan covid-19.

Petro Ermens uit Helmond, 68 jaar, overleed op 22 mei
Op zijn twaalfde deelde Petro mee dat hij onderwijzer wilde worden, en zo geschiedde. Zijn hele carrière heeft hij in zijn geboortestad Helmond les gegeven. De schoolkinderen noemden hem ‘de grapjesmeneer’, een bijnaam waar hij stiekem wel van genoot. De liefde voor kinderen was groot en zijn kleinkinderen werden op handen gedragen. Anderhalf jaar na zijn pensioen is Petro overleden.

Piet van Rooij uit Handel, 80 jaar, overleed op 19 april 2020
Waar hij ook werkte, bij een busonderneming of de luchtmacht, Piet voelde zich vooral automonteur. Liefst sleutelde hij aan motoren, knutselde hij met elektriciteit. Met z’n technische vaardigheden zette hij zich ook in in zijn dorp Handel: hij bouwde mee aan een speelterrein voor kinderen en de grote carnavalswagens, begeleidde de carnavalsoptocht, zat in de technische commissie van de tennisclub. Hij werd hiervoor ­koninklijk onderscheiden.

Wim Biemans uit Gemert, 80 jaar, overleed op 30 maart 2020
Met vrouw José bouwde Wim als plantenkweker een mooi bedrijf op. Hij zamelde geld in voor goede doelen in Afrika en reed met ingezamelde kleding naar hulpbehoevende Polen. Hij bouwde de Polder Express: een platte wagen waar hij bewoners van verpleeghuizen een mooi dagje uit mee bezorgde. Ziek was hij nooit. Hij had net een brief geschreven voor de kleine afscheidsbijeenkomst voor broer Piet, aan corona overleden, toen hij zelf het virus kreeg.

Piet Donkers uit Boekel, 84 jaar, overleed op 14 maart 2020
Geboren in een Brabants boerengezin groeide Piet Donkers uit tot een pionier in de champignonteelt. Daarnaast zette hij zich zijn leven lang in voor de lokale gemeenschap. Acht jaar was hij ­wethouder, twintig jaar raadslid van Boekel. De vader van drie kinderen, opa van zeven kleinkinderen en echtgenoot was op 14 maart de eerste die in deze ­coronabrandhaard overleed, 84 jaar oud. Zijn familie mist ‘ons pap’ nog dagelijks.

Christiaan Leibbrandt uit Boskoop, 54 jaar, overleed op 11 april
Via Shari Demmon vatte software engineer Christian Leibbrandt uit Boskoop een passie op voor curling. Demmon is de bondscoach van het Nederlandse team, de ­fitte Leibbrandt werd haar man, én curlingofficial. Bij de Olympische Spelen in Pyeongchang was hij chief timer. Daarnaast fotografeerde hij ‘zijn’ sport. Tijdens de eerste lockdown lag hij drie weken in coma, waarna hij op 11 april bezweek aan de gevolgen van het coronavirus.

Kishen Bholasing uit Hoogvliet, 35 jaar, overleed op 12 april
Hij was een grootheid binnen de Surinaams-Hindoestaanse muziekscene. Met zijn band vrolijkte hij bruiloften, verjaardagen en andere feestelijke bijeenkomsten op. “Overal waar Kishen binnenkwam, zorgde hij voor een glimlach bij een ieder”, zei zijn vrouw na zijn dood. Half maart werd hij op een ochtend erg beroerd wakker. De GGD dacht aan griep. Hij ging aan de beademing, leek op te knappen, maar het virus kreeg hem er na drie weken toch onder.

Gerrit en Sophia Hoogerwerf uit Nunspeet, 91 en 90 jaar, overleden op 9 april en 5 april 2020
“Ik heb die rotziekte toch ook niet?”, vroeg Gerrit toen zijn vrouw aan corona overleed. Maar vier dagen later velde corona ook deze nog zo vitale man. Zij ging de laatste jaren steeds verder achteruit. Hij bleef scherp en zorgde voor haar. Pas een jaar geleden verhuisden ze naar het verzorgingshuis. Ze hadden vijf kinderen. Op de rand van de dood zocht zij zijn hand. In het uitvaartcentrum werden ze in één kamer ­gelegd en waren zo nog bij elkaar.

John Cremers uit Schinveld, 74 jaar, overleed op 14 april
John Cremers had net gehoord dat hij weer opa zou worden. ­Tijdens carnaval raakte hij besmet, toen hij in zijn woonplaats Schinveld in een café wat ging drinken met zijn broer. Samen waren ze enthousiaste leden van de kaartclub ‘Ohne Sechs’. Hij overleed op 14 april, niet lang na zijn broer. ‘Vriendelijk, oprecht en bescheiden’, stond er op de rouwkaart.

Gerard Kolks uit Silvolde, 68 jaar, overleed op 17 april 2020
Dorpsgenoten vormden een erehaag bij zijn begrafenis. Hij was een zeer gewaardeerd vrijwilliger van het dorpshuis in Silvolde. Alleen zijn vrouw en drie kinderen hadden gezien hoe die onmenselijke ziekte hem veranderde in een angstig robotje. Zijn werk als administrateur was zijn hobby. Na zijn pensioen bleef hij de financiën beheren voor zijn zoons bedrijf en het dorpshuis. De vier kleinkinderen houden bij oma de herinnering aan opa Takkie levend.

Lees ook:
Trouw geeft de coronadoden een gezicht: ‘Verdriet is het punt waar de statistiek ophoudt’

Vandaag met Allerzielen staan veel nabestaanden stil bij het verlies van hun geliefde. Alleen zijn alle geplande herdenkingsbijeenkomsten opnieuw afgezegd. Groots afscheid blijft onmogelijk. Toch hebben die verstilde, intieme uitvaarten ook mooie kanten. Rouwen gaat weer over in verbinding zijn met elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden