null

De smaak van de chefTom Raijmakers

In het Whiskylab van Tom Raijmakers proef je een kampvuur in een glas

Tom Raijmakers (30) opende drie maanden geleden Whiskylab in Eindhoven. Hij verkoopt ook proefflesjes, voor beginners.

Waarom was dit het moment om een whiskywinkel te beginnen?

“Whisky was voor mijn vriendengroep en mij echt een gezelschapsding: ieder neemt een fles mee, nieuwe smaken proberen, en erover kletsen. Door corona ging dat niet meer. Daarom maakte ik kleine proefsetjes, zodat we online konden borrelen. Ik ging op zoek naar mooie flessen, schonk die in kleine flesjes en maakte er informatiekaartjes bij. Mijn vrienden waren super enthousiast en zelf vond ik het heel leuk die pakketten te maken. Via via kwamen er steeds meer bestellingen bij. Geld verdiende ik er niet mee: ik had geen alcoholvergunning, dus ik verkocht tegen kostprijs. Ik besloot het professioneler aan te pakken en opende een winkel.”

Waar komt de liefde voor whisky vandaan?

“Op vakantie in Schotland ben ik verliefd geworden op het land en de distilleerderijen. Ik ben een erg nieuwsgierig persoon, en achter whisky blijken vele verhalen schuil te gaan. Iedere cultuur heeft zijn eigen regels en betekenissen: in de VS mag whisky alleen ‘bourbon’ heten als het gestookt is met mais en gerijpt op nieuwe eikenhouten vaten. In Schotland wordt voornamelijk graan gebruikt, en gebruiken ze de afgedankte bourbonvaten uit de VS. In Japan en Ierland gaat het weer anders.

“Ik hou ontzettend van de whisky van de Schotse eilanden. Je proeft de ruwe kusten, slaande zeeën en onstuimige wind erin terug. Ze zeggen dat de zeewind door de vaten waait waarin de whisky jarenlang ligt te rijpen, dat-ie daarom wat ziltig is. De granen worden gerookt boven turfvuur, wat een zware rokerige smaak geeft. Dit soort Schotse whisky is recht voor z’n raap, een kampvuur in een glas.”

Welke moeten we zeker proberen?

“Dat hangt van de persoon af. Zelf ben ik fan van de Schotse Lagavulin, zestien jaar gerijpt. Maar als je niet zo van rokerig houdt, moet je de Nederlandse Millstone eens proberen. Die is gestookt met rogge, waardoor hij donkere tonen heeft, maar ook kruidige anijsachtige invloeden. Als je van drop houdt, moet je die echt eens proberen.

“Wie whisky nog maar net leert kennen, zou ik een Schotse Aberlour aanraden. Deze distilleerderij rijpt deels op bourbonvaten, deels op oude sherryvaten. Door die sherry-invloeden proef je zoete kruidige smaken van gedroogd fruit.

“Ik vind het leuk om whisky laagdrempelig te introduceren. Je koopt niet zomaar een dure fles als je nog niet eens weet of je hem lekker vindt. Daarom verkoop ik ook kleine proefflesjes. Vertel me welke speciaalbiertjes je lekker vindt, dan zoeken we samen iets in jouw richting.”

Wat kost het?

“Rond 30 euro heb je al een mooie fles, de prijs loopt op tot 200 euro of zelfs meer. Een proefflesje van 50 milliliter kost tussen 5 en 12,50 euro.”

In De smaak van de chef vertelt een kok waarom hij kiest voor bepaalde gerechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden