null Beeld

Tuinieren metLoethe Olthuis

In een herbarium worden die dode bladeren uit de tuin ineens kunstschatten

Loethe Olthuis

Weet u nog wat een herbarium is? Ik heb er als kind eentje ­gemaakt, maar in deze tijd van Instagram, Pinterest en mobieletelefoonfoto’s is het natuurlijk achterhaald om moeizaam bloemen en bladeren te drogen en ze dan in een boek te plakken met de planten­namen erbij. Of toch niet? Laatst liet ik het 10-jarige zoontje van mijn vriendin Emma dat oude herbarium zien, al zijn de bloemen intussen wat stoffig en verkleurd. Hij keek zijn ogen uit, want deze bloemen en bladeren waren écht! Dat wilde hij ook!

Ik vind het alleen maar leuk, want ik word nu heel hebberig in mijn tuin. De goudgele waaiervormige bladeren van de gingko, de rode en gele esdoorn- en wingerdbladeren, zo groot als mijn hand, de ossenbloedrode bladeren van de eikenbladhortensia; als je er met andere ogen naar kijkt, zijn het opeens geen dode bladeren meer, maar een verzameling kunstschatten. In mijn oude herbarium liep alles door elkaar, bloemen, grassen en bladeren. Maar je kunt bijvoorbeeld ook voor alleen bladeren kiezen, daar is het nu de perfecte tijd voor. Begin in je tuin, later kun je altijd uitbreiden naar park en bos.

Geen zin in een herbarium? Bespuit de gedroogde bladeren met (goud- of zilver)verf, plak ze op en verstuur ze als kerstkaart. Strooi ze als decoratie over de kersttafel. Maak er een slinger van of hang ze aan de muur. Meer creatips vind je op roomed.nl/herfst-diy-gedroogde-bladeren-verven; mamsatwork.nl; oudersvannature.nl; buitenlevengevoel.nl. Op awkwardduckling.nl staan meer manieren om bladeren te drogen.

null Beeld Loethe Olthuis
Beeld Loethe Olthuis

Stap één is: bladeren verzamelen en drogen. En wel zo dat de kleur het mooist blijft. Zet eventuele spinnetjes buiten en dep de bladeren droog met keukenpapier. De bladeren moeten niet alleen drogen, maar ook goed plat worden. De traditionele methode is in een groot zwaar boek: misschien heb je nog zo’n ouderwetse encyclopedie. Open het boek. Leg een vel keukenpapier op de rechterpagina en leg de bladeren die je wilt drogen hier naast elkaar op. Dek af met nog een vel keukenpapier en sla het boek dicht. Wil je meer bladeren drogen, laat er dan een flink aantal pagina’s tussen. Verzwaar het boek met een stapel boeken, een plantenpot of iets anders heftigs. Check eens per week of de bladeren al gedroogd zijn, dat duurt even. Vervang de vellen keukenpapier als ze vochtig aanvoelen.

Een snellere methode die ik nog moet proberen: bladeren strijken, tussen twee vellen bak­papier met een handdoek op het bovenste vel. Dat kan overigens niet met een stoomstrijkijzer, maar het schijnt dat de kleur van de bladeren mooier blijft door de was die loskomt van het bak­papier. En dan inplakken. Dat is het leukst in zo’n – ook ouderwets – fotoalbum met van die transparante tussenvellen. En dan kun je er alsnog een Instagramfoto van maken.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden