null Beeld

ZienFoto-expositie

In deze woeste kustfoto’s ruik je bijna de zilte lucht

Fotograaf Siebe Swart legde de Nederlandse kust op indringende wijze vast. Zijn foto’s zijn te zien in museum Panorama Mesdag.

Monica Wesseling

Van een onstuimig kustlandschap genieten terwijl je warm binnen bent. Genieten van ­dramatische luchten, een ongenaakbaar landschap, storm en schurend zand. De tentoonstelling Time and tide van fotograaf Siebe Swart in het Haagse museum Panorama Mesdag vereeuwigt de kusten in indringend beeld. Bijna twintig panoramische zwart-witfoto’s voeren je mee naar de rand van het land. Ze doen je de stilte, verlatenheid en vooral weer en tij intens beleven.

Swart omschrijft zijn tentoonstelling en de bijbehorende ­publicatie Time and Tide wait for no man als een ontdekkingsreis langs de Hollandse kust. Vier jaar achtereen ging hij bij nacht en ontij op pad. ­Alleen, “om te voelen hoe ik het landschap ervaar, de verlatenheid, het spel tussen water en land”. Elk moment was ­anders; dwalend langs de foto’s maak je het mee.

null Beeld

Jagende wolken en stuivend zand

Lieflijk zijn de kunstwerken niet. Het merendeel is gemaakt bij stormachtig weer. De jagende wolken en het stuivende zand zijn imposant als de landschappen van Jacob van Ruisdael.

De foto’s zijn elk samengesteld uit verschillende opnamen waardoor je de weidsheid van het landschap ervaart. Je voelt de wind, ruikt bijna de zilte lucht, bent toeschouwer van natuurgeweld. Swart drukte ze in zwart-wit af om “de abstractie van het landschap te benadrukken.” En inderdaad. Sommige foto’s zijn bijna als van een andere planeet. Reden ­genoeg om naar het Haagse af te reizen, en daarna uiteraard naar de kust.

Time and tide is tot 27 februari 2022 te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden