null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

Column

Ik zag toch echt zes soorten specerijen in de Five Spices-woksaus

Erik Jan Harmens

Ik zou koken, het werd rijst met een prutje. Daar kwam een woksaus bij, ik koos voor de Five Spices-variant van Conimex. Heerlijk gegeten, terwijl we uitbuikten, pakte ik het lege flesje en stelde met het timbre van een gesjeesde quizmaster mijn vriendin de vraag: “Noemmmm de vijf specerijen op in de Five Spices-woksaus van Conimex!” Ik had geen aandacht voor haar antwoord, want las dit in de lijst met ingrediënten: Specerijen (gember, anijs, kaneel, koriander, komijnzaad, steranijs). Tellen, nog eens tellen. Plens water in mijn gezicht en nóg eens tellen, maar ik zag toch echt zes soorten specerijen. Waarom zitten er in een Five Spices-woksaus zés spices? Ik kon de vraag ook andersom stellen: waarom heet een saus met zes specerijen erin niet Six Spices?

Ik naar de website van Conimex, daar was een knop met de tekst: Start chat. Nou, daar ging ik: “Goeiemorgen, in jullie Five Spices-woksaus zitten niet vijf, maar zés specerijen. Gember, anijs, kaneel, koriander, komijnzaad en steranijs. Waarom heet de saus niet Six Spices? Mvg, Erik Jan.”

Familie van de steranijs

Binnen een halve minuut had ik een reactie van iemand die zich Conimex Adviseur noemde: “We rekenen ster-anijs en anijs als één specerij.” Ik was onder de indruk van de snelheid van antwoorden, had een autoreply verwacht met de tekst: we komen er binnen drie werkdagen op terug. Toch was ik nog niet helemaal tevreden, ik had gelezen dat anijs beslist géén familie van de steranijs is. Die bal weer teruggekaatst naar Conimex Adviseur, die opnieuw binnen dertig tellen reageerde: “Het gaat om een authentieke Chinese kruidenmelange, dus het kan zijn dan men het verschil destijds nog niet zag.”

Wie de roman ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer heeft gelezen, denkt bij het woord ‘authentiek’ aan obers in Genua die bij het aanmeren van een cruiseschip snel van dat typische roodwitgeblokte zeil op tafel pleuren met een mandfles goedkope Chianti erop, waarna de ober in gespeeld steenkolen-Engels de bestelling komt opnemen van de bezwete toeristen in hun afritsbroeken. Authentiek als het nieuwe nep.

Conimex Adviseur stelt dat de oude, ‘authentieke’ Chinezen het verschil niet wisten tussen anijs (zaad van de anijsplant) en steranijs (vrucht van een boom), maar zou een voorbeeld moeten nemen aan chefkok Jonnie Boer. Zijn Five Spices-kruidenmix bestaat uit: Szechuan-peper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel. Five Spices, vijf specerijen! Wat een heerlijk gevoel, als alles klopt.

Lees ook:

Schrijver en dichter Erik Jan Harmens over de prikkels die het druk maken in zijn hoofd. Lees zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden