Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Ik wil geen afscheidscadeau van mijn achterbakse collega's als ik met pensioen ga

null Beeld

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.  

Beste Beatrijs,

Ik ga binnenkort met pensioen, maar ik wil geen afscheidscadeau van mijn collega’s. Al die jaren dat ik met hen heb gewerkt heb ik nooit het gevoel gehad dat ik geaccepteerd werd. Altijd werd er geroddeld en gekonkeld. Zou het onaardig zijn als ik niks van hen wil krijgen? En hoe doe ik dat?

Geen afscheidscadeau

Beste Geen afscheidscadeau,

Als u binnenkort met pensioen gaat, komt er in verband met corona vast geen fysiek afscheid. U hoeft dus eigenlijk niets te doen. Vaak komt er een formeel afscheidscadeau van het bedrijf, als u tenminste een minimum aantal jaar in dienst bent geweest. Dat formele cadeau is meestal een geldbedrag, waarvoor exacte richtlijnen bestaan (hoe meer dienstjaren, hoe hoger het bedrag) en dat op uw rekening wordt gestort. Ik raad u aan om dat formele cadeau gewoon te accepteren. Dat is makkelijker dan het te weigeren en het is toch geen persoonlijk cadeau.

Soms zamelt een afdeling waar iemand heeft gewerkt geld in voor een apart cadeau aan degene die met pensioen gaat. Daarvoor wordt vaak overleg gepleegd met degene die vertrekt. Zonder fysieke afscheidsbijeenkomst zal er minder animo zijn voor een afdelingscadeau. Kans is groot dat niemand zo’n initiatief neemt. Als men u toch op een of andere manier polst hierover, kunt u best zeggen dat ze zich de moeite kunnen besparen, omdat u geen goede herinneringen aan de samenwerking bewaart.

Stuur uw eigen vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen naar beste@beatrijs.com. Archief: www.beatrijs.com.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden