null Beeld

ColumnSofie Govaert

Ik voel de ‘gratitude’ van de yogajuf

Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.

“I feel gratitude.” De yogajuf is duidelijk blij dat de yogaschool weer open is. Ik ook. Mijn zomervakantie begint dit jaar twee weken eerder zodat ik rustig kan herstellen van de coronaperikelen. Yoga past daar uitstekend bij.

Mijn gedachten dwalen af. Naar vorig jaar rond deze tijd. We woonden nog in de randstad en zagen onze oudste dochter wegkwijnen op school. Ze had vriendinnen, het was een hele fijne school, maar ze was niet gelukkig. Ze miste uitdaging in de leerstof. Ze werd steeds bleker, kreeg steeds meer kwaaltjes. Toen we bij een presentatie kwamen van een hoogbegaafdenschool zei mijn man verbaasd: “Deze school is gemaakt voor kinderen zoals onze dochter”. En ik zei in de auto terug: “Al moeten we in een tent wonen, onze dochter móet naar zo’n soort school”. En zo geschiedde.

Uiteindelijk bleken er zodanig lange wachtlijsten voor gespecialiseerd hoogbegaafdenonderwijs in de randstad, dat we de knoop doorhakten. We verkochten binnen zes weken onze zaak en ons huis en verhuisden naar Brabant. De tent was niet nodig, maar het was wel even omschakelen. En nu zijn we een jaar verder. Onze dochter voelt zich vanaf dag één als een vis in het water op school, ze komt zó ongelofelijk blij thuis. Intrinsiek blij, omdat ze nieuwe dingen leert. Chinees, schaken, programmeren, interessante excursies. Korte instructies en hoge verwachtingen, voor háár precies passend onderwijs. En toen ze na een paar dagen opmerkte dat het leukste van deze school was dat je alles samen doet met de hele klas, en niet in je eentje op de gang, deed dat pijn. Omdat ik toen wist dat ze eigenlijk jaren eerder over had moeten stappen.

Tijdens de ontspanning aan het einde van de yogales schijnt de zon door het raam. En ik voel het ook, de gratitude. Elke dag zet ik me professioneel in voor kinderen die hun plekje moeten vinden binnen het schoolsysteem en dat lukt niet altijd, helaas. Maar nu voel ik dankbaarheid omdat het bij dit kind gelukt is. En dit kind is ons kind: kwetsbaar, talentvol, en boven alles, gelukkig.

Lees hier de eerdere columns van Sofie Govaert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden