null Beeld

Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Ik heb maar een bijbaantje, moet ik meedoen aan een cadeau namens de werknemers?

Beatrijs Ritsema

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van zestien en heb sinds een maand een bijbaantje in een kleine supermarkt, waar ik in het weekend werk. De vrouw van de baas is in het ziekenhuis beland en nu wordt namens alle werknemers een cadeau gegeven. Iedereen is gevraagd/ opgedragen om wat geld in te leggen. Ben ik verplicht hier aan mee te doen?
Verplicht cadeau?

Beste Verplicht cadeau,

Nee, het is niet verplicht om een bijdrage te geven, zeker niet omdat je daar maar een dag in de week werkt en niet veel zult verdienen als jongste bediende. Misschien heb je de vrouw van de baas zelfs nog nooit gezien. Aan de andere kant is het wel aardig om toch mee te doen, omdat iedereen in die supermarkt elkaar natuurlijk kent en het vervelend is om als enige niets te geven.

“Maar het hoeft niet veel geld te zijn. Een euro is genoeg. Dat bedrag moet je kunnen missen. Meer dan een bosje bloemen zal het personeel toch niet geven. Er wordt überhaupt geen cadeau van de werknemers verwacht. Een door iedereen ondertekende beterschapskaart was ook een leuk gebaar geweest en voldoende als teken van betrokkenheid.

Eens of oneens met deze ­adviezen? Reageer via tijdgeestreacties@trouw.nl. Stuur uw eigen vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen naar beste@beatrijs.com. Archief: www.beatrijs.com.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden