null Beeld Roos Pierson
Beeld Roos Pierson

SportmensRoos Pierson

Iedereen vindt zijn eigen uitdaging in de boulderhal

Roos Pierson

Twee tot drie weken, zo lang kost het Natascha Cattaneo (26) soms om een nieuwe route onder de knie te krijgen. Toch is zo’n moeilijke uitdaging precies wat ze zo leuk vindt aan deze sport: het oplossen van een puzzel die zich stukje bij beetje voor haar ontrafelt. “Bij elke route leer je nieuw trucje of pasje en soms kom je jezelf hard tegen, maar de energie die je krijgt als je een route eenmaal hebt, is het allemaal dubbel en dwars waard”, vertelt Cattaneo.

Iedere woensdagavond en in het weekend komt ze hier in Boulderhal de Campus in Den Haag klimmen en ze traint hard om de routes van niveau 7a, haar maximale ­niveau, te bedwingen. Deze hal heeft volgens manager Michael Landwaard (34) het grootste wandoppervlak van ­Nederland en bestaat sinds 2017. Het succes van de hal, waar steeds meer vaste klimmers komen, verklaart Landwaard uit het feit dat boulderen echt voor alle leeftijden is. Alle klimmers kunnen een uitdaging op eigen niveau aangaan.

“Het leuke is dat deze sport mensen fysiek en mentaal verbindt”, vertelt Landwaard. Groepjes klimmers helpen elkaar bij het bedwingen van de routes en vertellen elkaar hoe je een route het beste kunt benaderen. Boulderen kan op klimwanden die maximaal 4,5 meter hoog zijn, waarbij de klimmers niet vastzitten met een touw of klimgordel. Een echte fysieke en mentale uitdaging.

Roos Pierson fotografeert bijzondere sporten en sporters.

Eerdere afleveringen:
* Ongeveer honderd liefhebbers storten zich een weekend op zwaardvechten.
* Is iemand aan de bal? Gooi z’n kano om! De kanopoloërs in Oisterwijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden