null Beeld

ColumnLoethe Olthuis

Hoezo kattenpis? Fluitenkruid ruikt heerlijk kruidig, en bitterzoet

Loethe Olthuis

De weg naar een tuin vol geur, bijen en vlinders zit soms vol onverwachte ­tegenstellingen.

Zo bedwelmt de verrukkelijke lelietjes-van-dalengeur me zodra ik mijn neus buiten de deur steek, maar insecten lijken minder enthousiast. Ik zie er hoogstens een verdwaalde zweefvlieg. Die geur is overigens niet te vangen: lelietjes-van-dalenparfum is altijd synthetisch.

In Frankrijk geven de Fransen elkaar traditiegetrouw op 1 mei bosjes muguets cadeau. In Nederland bloeien de lelietjes, die ook wel meiklokjes heten, rond Moederdag, ook heel handig.

Lelietjes-van-dalen hoef je nooit te kopen. Graaf ze uit bij vrienden en kennissen. Meiklokjes vermenigvuldigen zich door ondergrondse wortelstokken. Als je die doorhakt en het plantje in jouw tuin zet, zal het negen van de tien keer vrolijk aanslaan. Sommigen noemen lelietjes om die reden onkruid, maar ik verdenk ze van geurenblindheid.

Stinkt fluitenkruid? Ik hou van die geur

Dan fluitenkruid, mijn favoriete inheemse plant en nu helaas bijna uitgebloeid. Veel mensen vinden die witte wolken naar kattenpis stinken, maar ik houd van hun kruidige, bitterzoete geur. Net als veel insecten. Al speelt daar ook iets anders mee. Tong-­lengte! Fluitenkruid is populair bij wilde bijen, zweefvliegen en kevertjes met een korte tong, omdat de nectar in de bloemschermen gemakkelijk bereikbaar is. Maar ook het geelbruine vlindertje landkaartje is fluitenkruidfan, terwijl vlinders enorm lange tongen hebben. Fluitenkruid waait vaak vanzelf je tuin in, maar je kunt ook uitgebloeide bloemschermen uitstrooien. In december komen al tere, veerachtige blaadjes op. Fluitenkruid kan woekeren. Knip planten na de bloei af of trek ze uit.

Tips

Ze ruiken heerlijk, maar zowel lelietjes-van-dalen, blauwe- als goudenregen zijn flink giftig. Houd ze uit de buurt van kinderen en huisdieren. En zet de gouden­regen niet naast je vijver, als je vissen en andere dieren hebt.

Blauweregen is ook zeer geschikt om te laten klimmen over een balkon of een pergola.

Het echte geurbombardement komt nu van de sering en de blauwe- en goudenregen. Afhankelijk van het jaar bloeien ze tegelijkertijd of vlak na elkaar. Ze zijn al eeuwenlang ingeburgerd, ruiken alle drie weer net anders en het is geen familie. Bijen en hommels bezoeken beide regens fanatiek, maar niet mijn paarse seringen. Terwijl de nauwelijks geurende bloemenkaarsen van de naburige kastanje zoemen van de insecten. Hoe kan dat?

Geur zegt niet alles, zegt Jaap Molenaar van de Bijenstichting. “Bepaalde geuren trekken bepaalde insecten en andere niet. Hoe en wat precies, daar zijn we nog niet uit.” Soms zie je het insectenbezoek niet zo snel. Zo is mijn sering wel een waardplant voor de seringenvlinder: een nachtvlinder. De Amerikaanse sering (geen familie!) schijnt wel populair bij bijen te zijn en die is er ook in kleine tuin-formaat.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden