OpvoedvraagFeestmaand

Hoe voorkom je een maand lang stress door de Sint en de Kerstman?

De Sint vertrekt deze week weer naar Spanje, maar bij opa en oma komt daarna nog de Kerstman op bezoek. Ouders zien op tegen nog meer spanning thuis.

Bij veel gezinnen met jonge kinderen staat deze week in het teken van een van de hoogtepunten van het jaar: Pakjesavond. “We maken het op 5 december gezellig met onze kinderen van zeven, vier en twee jaar”, vertelt een moeder. “Helaas keert bij ons de rust voorlopig nog niet terug. Mijn schoonouders zijn traditiegetrouw van de pakjes onder de kerstboom, inclusief bijbehorende Kerstman.”

De ouders zijn bang dat de boog op deze manier wel erg lang gespannen staat. “Onze oudste zoon is nogal gevoelig voor prikkels. Hij is in deze periode vaak vroeg wakker en is snel boos. Vorig jaar merkten we dat de spanning na het sinterklaasfeest bleef hangen.”

Ouders hebben de komst van de Kerstman met opa en oma besproken, maar die willen de traditie heel graag in stand houden. “Dat snap ik en het is ook altijd heel mooi samen rond de kerstboom, maar we willen tegelijkertijd dat deze periode thuis een beetje draaglijk blijft. Hoe zorgen we voor minder spanning in huis? De kinderen vertellen dat de Kerstman niet bestaat, of zijn er nog andere mogelijkheden?” 

Ze slapen slecht, zijn humeurig of hebben letterlijk buikpijn

“Het ene kind kan prima omgaan met de drukte en spanning die december met zich meebrengt, het andere kind heeft daar veel meer moeite mee”, zegt opvoedcoach Marinka van den Bosch. Ze slapen slecht, zijn humeurig of hebben letterlijk buikpijn. “Je moet je afvragen hoelang je de stress laat bestaan als het eigenlijk niet nodig is. Net als bij volwassenen geldt dat kinderen van stress moeten herstellen. En hoe langer de stressperiode, hoe langer ook het herstel duurt. Als het echt te spannend is voor hun zoon, moeten ouders dat nog maar eens bespreken met opa en oma. Zij weten het best wat het effect is op hun zoon.”

“Ik heb de neiging om tegen ouders te zeggen: maak je niet druk”, zegt opvoedcoach Tea Adema. “De rituelen die de spanning opvoeren rondom Sinterklaas, zoals de intocht, de sinterklaasviering op school en je schoen mogen zetten, met als hoogtepunt Pakjesavond, ontbreken bij de Kerstman. Als ouders er geen punt van maken, dan verwacht ik dat de kinderen ook niet al te veel spanning voelen rond Kerst en cadeautjes.” Als opa en oma vasthouden aan het bestaan van de Kerstman, hoeven ouders dat niet te ontkrachten. Van den Bosch: “Maar ze kunnen hem wel wat buiten beeld houden. Heb het er gewoon niet te veel over, wakker het vuurtje niet steeds aan.” 

Er zijn veel meer gezinnen waar Kerst met cadeautjes onder de boom wordt gevierd, dus ook op school en in de klas zal de Kerstman heus weleens onderwerp van gesprek zijn. Van den Bosch: “Dat is prima, iedereen viert het op zijn eigen manier. De juf of meester kan de aandacht wat afleiden, zodat het bijvoorbeeld meer gaat over gezellig samen zijn of het kerstverhaal, in plaats van over nog meer cadeaus.”

Kinderen leven in een magische wereld

Of de Kerstman al dan niet bestaat, daar hoeven volwassenen niet al te veel over uit te weiden. Adema: “Kinderen leven in een magische wereld. Ze zien vast weleens een kerstfilm waar de Kerstman in voorkomt, ze kennen de figuur. Je kunt vertellen dat de Kerstman een soort Sinterklaas is die vooral in Amerika en Scandinavische landen komt. En dat opa en oma het gezellig vinden om op deze manier samen Kerstmis te vieren. Wij boffen maar! Dat is uitleg genoeg.” 

Als kinderen gespannen zijn en slecht slapen in december, hangt dat volgens Adema waarschijnlijk eerder samen met de grote hoeveelheid activiteiten en festiviteiten dan met de komst van de Kerstman. “Het is een drukke periode, op school en thuis. Probeer voldoende rust in te bouwen. Dat is zeker ook aan ouders gericht. Als ouders stress hebben, voelen kinderen dat feilloos aan.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. 
Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden