Vraag van de week

Hoe verover je het slimst een stoel in de trein?

null Beeld ANP
Beeld ANP
Robert Visscher

Tijdens de spits komt de trein eraan. Iedereen haast zich naar de deur. Hoe vergroot je de kans op een zitplaats? Door aan de zijkant van de deur of juist in het midden in de rij te gaan staan? “Als je vooraan staat en de coupé zit aan de rechterkant, dan kun je als passagier het beste links van de deur staan”, zegt specialist loopstromen Jeroen van den Heuvel van de NS en TU Delft. “Dat klinkt misschien gek, omdat je vanaf de linkerkant dan een grotere bocht moet maken dan wie aan de rechterkant van de deur staat. Maar uit onderzoek blijkt dat je toch sneller bent, omdat je makkelijker en sneller de bocht kan maken.”

Maar dat scheelt slechts één plekje in de rij, als je helemaal vooraan staat. Wat te doen als je verderop in de rij bent beland? “Dan moet je juist niet langs de zijkant gaan staan, maar een beetje schuin richting de deur. Dat komt doordat de rij na de laatste uitstapper samenklontert richting de trein. Vanaf de zijkant kom je daar dan niet makkelijk tussen.”

Van den Heuvel heeft nog een tip. “Stap voor- of achter in een trein in omdat het daar meestal rustiger is. In de app van de NS kun je per coupé zien hoe druk het is. Met die informatie vergroot je de kans op een zitplek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden