Beeld trouw

Opvoedvraag Grote vakantie

Hoe vermaak je je kinderen tijdens de zomervakantie?

Zes weken lang vrijheid, blijheid voor de boeg. Op papier dan. Hoe voorkom je dat je in de zomervakantie als politieagent of entertainer moet optreden? 

Ook gemengde gevoelens over de naderende zomervakantie? Een moeder van drie ziet behoorlijk op tegen de zes weken waarin de kinderen niets hoeven, laat zij weten. “Mijn man maakt lange werkdagen, ook in de zomer. We gaan een weekje met z’n allen weg, maar meestal sta ik er alleen voor. Dat is met drie kinderen van 2, 5 en 7 jaar zeker niet elke dag een feest. Als we de deur uitgaan, naar de dierentuin of een museum, lukt het nog wel. 

“Maar tijdens de dagen thuis gaat het vaak mis. De kinderen zeuren dat ze niet weten wat ze moeten doen en vooral de twee oudsten maken veel ruzie.” Normaal gesproken werkt moeder twee dagen in de week, maar in de zomervakantie niet. De jongste gaat nog wel twee dagen naar de opvang, de oudste kinderen zijn gewoon thuis. 

Beeld Fadi Nadrous

Politieagent en entertainer

Moeder wil niet elke dag een programma in elkaar draaien, dus ze vraagt zich af hoe de kinderen zichzelf kunnen vermaken. “Af en toe een uurtje spelen zonder ruzie moet toch kunnen? Ik voel me nu een soort politieagent en entertainer tegelijk.” Als iemand als een berg tegen de schoolvakantie opziet, is de kans groot dat het daadwerkelijk zwaar gaat worden. “Het zou al schelen als moeder er wat meer ontspannen in staat”, denkt kindercoach Annita Lameris van ‘Balans in je Gezin’. 

De laatste weken op school waren hectisch. Afscheid op school, dansvoorstellingen, voetbaltoernooien, kinderfeestjes en ga zo maar door. En nu is er opeens niets. Lameris: “Dat is wennen. Je moet met elkaar een vakantieritme zien te vinden. Veel kinderen zijn gewend dat er altijd aanbod en vermaak is. Hun ouders draaien een hele planning in elkaar. Maar dat hoeft niet. Laat je kinderen zichzelf gerust even vervelen, dat is goed voor ze. Kinderen zijn veerkrachtig en creatief en bedenken vanzelf wat ze willen doen, maar dan moet je ze dat wel laten ontdekken. Hoe meer relaxed moeder zich voelt en het loslaat, hoe makkelijker dat zal gaan.” 

Maar is het niet zo dat kinderen die zich vervelen anderen gaan vervelen? “Soms wel”, zegt opvoedcoach en psycholoog Joyce Akse. “En als ze hun broer of zus klieren, komt moeder opeens en gaat ze oplossingen aandragen. Ook hierin moet je het liefst een stapje terug doen.” 

Structuur

Dus moeder kan gerust met haar kop koffie in de tuinstoel een boek lezen en de kinderen gaan zich vanzelf vermaken zonder ruzie? Akse: “Tot op zekere hoogte. Ik raad ouders wel aan om in het begin van de vakantie om tafel te gaan zitten met hun kinderen. Door enige structuur in te bouwen, krijgen ouders meer vrije tijd. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind dagelijks in elk geval vijf dingen doet: buiten spelen, lezen, iemand anders helpen met een klusje, samen met mama iets doen en alles opruimen waar je mee hebt gespeeld.” 

Daarnaast kun je een pot met briefjes neerzetten of een prikbord met kaartjes maken met daarop allerlei speelopties. Zoals bouwen, knutselen of kleuren, met water spelen, of een spelletje doen. “Daar kunnen de kinderen naar hartenlust uit kiezen en ze moeten er minimaal 20 minuten mee bezig zijn”, zegt Akse. “Soms komen kinderen dan helemaal in hun spel en zijn ze uren zoet. Of ze dat samen of alleen doen maakt niet uit. En een beeldscherm of computer mag ook best tijdens de vakantie, zeker nadat de kinderen volop hebben gespeeld.”

Accu opladen

Natuurlijk ga je af en toe kijken als ze knutselen en doe je naderhand een spelletje met ze. Voor de peuter in huis is (lang) zelf spelen nog wat veel gevraagd, daar zal moeder wat vaker bij moeten springen. Lameris: “Het scheelt dat de jongste nog twee dagen naar de opvang gaat. In die dagen kan ze extra aandacht besteden aan de oudere kinderen.” 

Misschien dat de kinderen een of twee nachtjes kunnen logeren. Want moeder moet in die zes weken niet vergeten tijd voor zichzelf te nemen. “De kinderen fulltime thuis kan behoorlijk wat energie vreten, vergeet daarom niet je accu op te laden”, waarschuwt Lameris. “Regel een keer oppas, zodat moeder kan doen wat zij leuk vindt. Hoewel papa veel moet werken, blijft hij papa. Dus wellicht kan hij toch een keer een dag vrij nemen of ’s avonds voor de kinderen zorgen, zodat moeder lekker kan gaan wandelen of eten met een vriendin.” 

De vakantiemodus kan even op zich laten wachten. Maar wie het ontspannen tegemoet gaat en accepteert dat af en toe vervelen erbij hoort, zal zien dat de weken voorbijvliegen. Lameris: “Voor je het weet moet er weer van alles.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. 
Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Lees ook:

Een op de zeven kinderen speelt nooit meer buiten. Ouders moeten in actie komen, zegt Jantje Beton

Steeds meer kinderen spelen in hun vrije tijd nooit buiten. Vooral kids van hoger opgeleide ouders zitten veel achter een schermpje.

Voorkom de dip na de zomervakantie: oefen onderweg naar Frankrijk met maten en vermenigvuldigen

Vergeten kinderen tijdens de zomervakantie wat ze in het schooljaar geleerd hebben, en zo ja, is dat erg?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden