null Beeld

OpvoedvraagCindy Cloin

Hoe stoppen we het gemopper van onze zoon (7) bij elke taak die we hem geven?

Een jongetje (7) mokt als hij dagelijkse dingen moet doen, zoals douchen of zijn tas pakken. Zijn ouders zijn dat zat en zo ontstaat er een vicieuze cirkel van gemopper.

Cindy Cloin

Douchen, tandenpoetsen, haren kammen of zijn schooltas pakken. Er zijn wel leukere dingen te bedenken, vindt een 7-jarige jongen. “Hij sputtert en moppert veel en vaak. Bijna alles gaat gepaard met verzet en commentaar: ik wil mijn haar niet kammen, ik ga niet douchen, ik haat tandenpoetsen.”

“Hij wordt echt boos, waarop wij boos op hem worden, omdat het toch moet gebeuren”, zegt zijn moeder. “Ik heb continu het gevoel dat ik strenger moet zijn dan ik zou willen. Het kost ons gezin veel energie en we willen graag weten hoe we hier iets aan kunnen veranderen. Waarom kan hij niet doen wat er van hem wordt gevraagd?”

“Sommige mensen gaan elke dag blij en vrolijk door het leven, anderen mopperen vaker. Dat geldt voor volwassenen en ook voor kinderen”, zegt opvoed-expert Eva Bronsveld, auteur van het boek ‘Temperamentvolle kinderen’. “Als een kind iets niet wil doen, is de eerste reactie van ouders vaak: het valt heus wel mee, zeur niet zo en doe het gewoon’. Door die reactie blijft het kind zoeken naar erkenning en zal hij waarschijnlijk nog wel even door mopperen. Hij vindt iets vervelend om te doen en wil zijn gevoelens daarover kwijt.”

Kinderen met een sterke wil doen lang niet altijd zomaar wat je hen vraagt. “Voor je het weet beland je in een machtsstrijd met je kind”, zegt opvoedcoach Karla Mooy. “Sommige kinderen hebben een sterke behoefte om zelf te bepalen hoe de zaken gaan. Dat doen ze niet omdat ze de baas willen spelen of dwars willen zijn, ze kunnen niet anders.”

Er zit vaak een diepere laag onder

Bij deze kinderen zit er vaak een diepere laag onder, een behoefte om grip te krijgen op de wereld om hen heen, zegt Mooy. “Ze willen graag de controle, de regie hebben. Soms is het voor hen te moeilijk om zich eraan over te geven dat een ander bepaalt. Het hangt vaak samen met een gevoelige aard. Het zijn vaak echte denkertjes, want ook denken geeft grip op de overweldigende wereld.”

Buiten de deur passen deze kinderen vaak wel aan, maar thuis schieten ze in de weerstand, omdat het een veilige plek is waar ze durven te rebelleren.

In plaats van er tegenin gaan, kunnen ouders begrip tonen, zegt Bronsveld. Dat betekent heus niet dat je je kind altijd zijn zin geeft. “Je kunt zeggen: ik snap dat je geen zin hebt om te douchen. En begin je volgende zin niet met ‘maar’. Probeer je kind een keuze voor te leggen: wil je liever voor of na het eten onder de douche? En zal ik die lekkere shampoo voor je pakken? Je geeft je kind zo de kans om te kiezen hoe het gaat, maar niet de optie om het niet te doen.”

Volgens Mooy begrijpen kinderen van deze leeftijd heus dat er dingen moeten gebeuren en willen ze het maar al te graag goed doen. “Wat helpt, is deze kinderen meer verantwoordelijkheid geven. Geef hem de opdracht om zelf op tijd klaar te zijn voor school. En laat hem zelf de consequenties ervaren. Je biedt wel een bepaalde structuur aan, maar hij kiest hoe hij de dingen doet. In veel gezinnen zijn ouders de baas, zij bepalen wat en wanneer iets gebeurt. Bij deze kinderen is dat niet de beste manier, dan kom je in een cirkel van machteloosheid en voelt je kind zich afgewezen. Help hem liever om met zichzelf te dealen en toon wat meer begrip.”

En laat zelf zien hoe het moet: ga niet lopen mopperen op je kind, omdat je niet wilt dat hij moppert. Bronsveld: “Deze temperamentvolle kinderen liften vaak mee op jouw energie. Dus als jij positiviteit uitstraalt, helpt dat je kind om zich beter te voelen en minder te mopperen.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers.
Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden