Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Hoe reageer ik op de stroom WhatsApp-lariekoek van een vriend?

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Wanneer ik afgelopen week rustig op de bank zit, word ik (niet voor de eerste keer) bestookt door een vriend die mij via WhatsApp allerlei ‘bewijzen’ stuurt vóór Trump en tegen Biden: in elkaar geflanste filmpjes met termen als ‘mainstream media’ enzovoort. Zelf ben ik het totaal niet eens met dit soort lariekoek, maar als ik niet snel reageer met tegenbewijs of goede argumenten, bewijst dat voor hem alleen maar zijn gelijk. Is niet reageren dan de oplossing? Nee, want ook dat bewijst zijn gelijk maar weer. Hoe moet ik hierop reageren?

Wat te doen met onzin

Beste Wat te doen met onzin,

Negeren (niet op reageren) is de beste reactie op meningen van complotdenkers. Geen enkel tegenargument zal de complotdenker kunnen overtuigen. Elke inspanning in die richting is vergeefse moeite. Als u hapt in het u toegeworpen aas, komt u in een heilloze discussie terecht die u toch niet kunt winnen. Gooi dat soort berichtjes ongelezen in de prullenbak. Als uw vriend informeert waarom u niet reageert, kunt u zeggen dat u het een oninteressante kwestie vindt, waar u geen tijd aan wil besteden. Probeer in geval van face to face contact van gespreksonderwerp te veranderen. Vraag hem bijvoorbeeld wat hij gisteren gegeten heeft en of hij nog een leuke menusuggestie voor u heeft.

Stuur uw eigen vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen naar beste@beatrijs.com. Archief: www.beatrijs.com.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden