null Beeld

TuinierenLoethe Olthuis

Hoe minder je maait, hoe meer bloemen je krijgt, zo simpel is het

Loethe Olthuis

De één, zoals mijn wederhelft Ronald, vindt het prachtig, de ander, in dit geval ikzelf, vindt het vreselijk. Ik heb het over een strak gemaaid grasveld. Ronald is in het voordeel omdat hij degene is die maait, ik roep alleen maar ‘niet te kort, hoor!’ Toch hebben we allebei een punt.

Een groot, glad gemaaid ­‘gazon’ was van oorsprong een Britse uitvinding en een statussymbool. Het betekende dat je genoeg geld had om zo’n grasoppervlak te laten onderhouden én tijd om er gebruik van te maken. Ook tegenwoordig maakt de tegenstelling tussen kort gras en borders met bloeiende planten of struiken je tuin spannender. Klassieke ­Engelse landschapstuinen leunen zwaar op dat contrast.

Heb je een robotmaaier? Laat hem alsjeblieft niet ’s avonds of ’s nachts maaien. Dan kan er een opgerolde egel in de scherpe messen terechtkomen.

Maar maaien heeft ook nadelen. Want, laten we eerlijk zijn, een egaal groen gazon is behoorlijk saai. Dieren vinden er ook niet veel aan. Voor insecten en vogels is er niks te halen, geen nectar, geen stuifmeel, geen beschutting. Je ziet weleens een merel rondpikken op zoek naar een worm, maar veel zal hij er niet vinden. Want perfecte grasveldjes zijn meestal ook flink bemest: met kunstmest, dat alle bodemleven doodt. Het zijn groene woestijnen.

Zodra je minder maait, krijg je meer bloemen en kruiden in je grasveld, zo simpel is het. Die kunnen best tegen af en toe een maaibeurt, maar elke week is ze te gortig. Door ons ‘met mate’-maaibeleid en onze kunstmestloze tuin staat ons grasveld vol madeliefjes en paardenbloemen, hemelsblauwe hondsdraf, boterbloemen en uitgezaaide vergeet-me-nietjes en de afgelopen weken ook pinksterbloemen. Zodra ik een spa in het gras steek, komen er regenwormen en andere, ondefinieerbare beestjes naar boven: met dat bodemleven zit het wel goed.

Britse landeigenaren gebruikten hun gazons voor balspelen zoals kaatsen, het latere tennis, of croquet, waarbij je ballen door kleine poortjes moet slaan.

Maar als we doorgaan met onze grasveldjes te betegelen of wekelijks te maaien, houden we geen insect meer over, zeggen de Bijenstichting, Flora van Nederland en stichting Steenbreek. De oppervlakte aan grasveld in Nederlandse tuinen beslaat 11.000 voetbalvelden. Al of niet maaien heeft dus wel degelijk impact op de biodiversiteit. Als je het gras één keer per maand maait, trekt je tuin tot tien keer meer bodeminsecten, bijen, kevers, vlinders en hommels aan. En niet onbelangrijk: langer gras is beter bestand tegen droogte en hitte.

Wij gaan intussen voor een compromis. Ronald maait de kanten en laat in het midden een cirkel langer gras staan. Of hij laat het gras lang en maait er paadjes door, daar zijn we nog niet uit. Maar dat het leuk wordt, is zeker.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren zonder blaren of gifspuit. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden