Beeld Trouw

Klein Verslag Wim Boevink

Hoe groot zullen de veranderingen op aarde zijn als er een brexit komt?

Alles is mogelijk maar een brexit op 31 oktober lijkt onafwendbaar, al weten we nog niet onder welke condities. Men ziet allerwegen met spanning uit naar die datum, zoals naar het inslaan van een grote meteoriet op een berekend ogenblik en plaats: hoe groot zullen erna de veranderingen op aarde zijn?

We bezochten een klein deel van het nog Verenigd Koninkrijk en waar je je ook op het grote eiland bevindt, de kust is nooit verder dan honderd kilometer verwijderd. Mij lijkt dat bepalend voor het insulaire denken, de zeeën rondom – ze zijn bescherming en verlossing ineen.

Iets daarvan kregen we mee toen we gingen wandelen bij Beachy Head in de richting van Birling Gap, niet ver van Brighton aan de zuidkust, met zijn hoogoprijzende kliffen, die men Seven Sisters noemt; steile wanden van wit krijt.

De zon scheen, de hemel was strakblauw, het zeewater daar ver beneden glansde en schitterde. Op de top waren de kliffen bedekt met geschoren gras, alsof je over een golfbaan liep.

Nergens was iets afgerasterd en natuurlijk trokken die randen bijna onweerstaanbaar aan, de magnifieke, adembenemende diepte, boven het smalle rotsige strand, de zee aanrollend.

En landinwaarts reikte de blik over glooiende heuvels, goud en groen, met schapen ertegen en hier en daar een farm, precies nog zoals in de befaamde posters van illustrator Frank Newbould, die in 1939 meewerkte aan de campagne ‘Your Britain, fight for it now ’ – toen het gevaar uit Europa zich aandiende. Juist hier, niet ver van Birling Gap en meer het land in, maakte hij een van de mooiste posters uit de serie: een herder, heuvels, de zee een reepje blauw aan de horizon.

Met de benen bungelend over de rand

De zee rondom is als een machtige slotgracht, maar ze trekt soms ook op een fatale wijze aan voor degene die verlossing zoekt, zoals we na onze wandeling nog in het voorbijrijden zagen.

Politiebusjes in het gras, een halve cirkel van agenten op een meter of vijftien opgesteld rond een zittende jonge vrouw die met haar benen al over de klifrand bungelde. Eén zetje nog.

Mijn dochters wisten het op hun telefoons al snel te vinden: deze magistrale kustlijn is een van ’s werelds meest gebruikte zelfmoordplaatsen, na de Golden Gate-brug in San Francisco en een bos bij Tokyo.

Over de springers van Beachy Head, Engelands hoogste klif, maakte Roel van Broekhoven voor de NPS jaren geleden al eens een documentaire. ‘It is not a trip to paradise. It is a way out of hell’, zei een man in een rolstoel daarin. Hij had zijn sprong miraculeus overleefd.

En zo reden we bedrukt verder in wat een van de mooiste landstreken op aarde moet zijn, Sussex, het hele gebied met zijn hagen en heggen, zijn holle, groen overhuifde wegen, zijn cottages en manors en mansions, zijn oeroude pubs en kerkjes: één groot kunstwerk.

Het gelukkigste ongeluk in de geschiedenis, zoals Bill Bryson schreef, doelend op de potpourri van elementen waaruit het Engelse landschap is opgebouwd en je kunt er ook nog eens kriskras doorheen wandelen.

Dit was vakantie, en we kwamen om iets moois te zien, maar ondergronds broeide iets, iets verwrongens in het eilanddenken. Iets tussen vasthouden en loslaten.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden