null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Klein VerslagWim Boevink

Het zal de quarantaine zijn, maar ik riep iets woedends naar NOS-presentator Rob Trip

Wim Boevink

Dinsdag. Het achtuurjournaal. Opening Rob Trip. Toon: zeer ernstig. “De coronacrisis gaat een enorme dreun uitdelen aan de Nederlandse economie. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt een krimp van zeven-en-een-half procent.”

Hij spreekt het getal zo nadrukkelijk uit dat je de tussenstreepjes hoort. Zeven- en-een-half procent!

Trip: “Wat gaat dat betekenen, voor Nederland?”

Ja, wat?

“Een ongekende economische recessie in vrijwel de hele wereld”, zegt Trip. “Dat is het gitzwarte scenario dat het Internationaal Monetair Fonds schetst. Door de coronapandemie komt de economie, zegt het IMF, in de zwaarste crisis terecht sinds de jaren dertig. En vooral Nederland wordt daarbij hard getroffen.” (Achter hem wijst een dikke rode pijl lukraak naar beneden.)

“Er waren al veel meer voorspellingen natuurlijk, maar op deze prognoses zaten economen en regeringen in de hele wereld te wachten. En volgens het IMF is dit nog maar de milde variant.”

De hoofdeconoom van het IMF heeft geen naam

In beeld nu een Engelssprekende dame, die zegt: “De omvang en snelheid waarmee alles nu tot stilstand komt is ongekend”. Wacht, een label: ze is hoofdeconoom bij het IMF. Ze heeft geen naam. “Dit is een crisis die we niet eerder hebben meegemaakt.”

Rob Trip weer (hij staat naast een grafiek): “Dit is een grafiek met enorme krimpcijfers (hij spreekt ‘enorme’ uit met hoofdletters). Wat opvalt, is dat Nederland in de topdrie staat. Voor ­Nederland dus een economische krimp van zeven-en-een-half procent. Wat gaat dat betekenen?”

Ha! Daar zijn we weer. Komt nu het antwoord? Opnieuw een vrouw in beeld, een andere. Ze is ook hoofdeconoom, bij de ING, en ze heeft wel een naam: Marieke Blom.

“Zo’n pessimistische raming, dat hebben we in ons hele leven nog niet meegemaakt”, zegt ze.

Verslaggever Rob Koster in beeld. “Wat betekent deze negatieve economische groei voor de economie in Nederland?” Blom: “Nu mogen we niet naar de winkel, maar straks zul je zien dat de werkloosheid gaat oplopen en dat er dan ook heel veel mensen zijn die niet naar de winkel kunnen. Dan zul je ook het karakter van de winkelstraten bijvoorbeeld zien veranderen (in beeld een winkelstraat) want dan kun je daar ook faillissementen verwachten en dan zul je zien dat de winkels ook gewoon gesloten zijn.” (In beeld een gesloten winkeldeur.)

Voila. De apocalyps.

“Je moet bij deze cijfers wel een slag om de arm houden”, zegt Koster.

Enorme slag om de arm

Blom: “We moeten als we een cijfer hierop plakken een enorme slag om de arm houden, want het is zo ongebruikelijk dat het ontzettend moeilijk is er cijfers op te plakken. De andere kant is, wat we echt heel zeker weten is dat de economische pijn echt heel groot is en dat het niet te vergelijken is met wat we eerder hebben meegemaakt.”

Koster weer in beeld: “Nederland springt er internationaal gezien niet goed uit, hoe komt dat?”

Blom: “Nou, ik denk dat het uiteindelijk nog afwachten is hoe Nederland eruit springt”.

Trip weer: “Door naar Den Haag, naar Xander; ja, hoe groot is de schrik bij het kabinet?”

Het zal de quarantaine zijn, maar ik riep iets woedends naar het scherm.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Abonneer je op zijn column in onze mobiele app en lees hem als eerste.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden