#drijvende krachtWillemieke Kars

Het gezin Epema biedt Syriërs een nieuw thuis

Maartje Epema en haar dochters bieden onderdak aan Abdulkader Rahmouni uit Syrië (groene trui). Zijn broer Ahmad (blauwe trui) woonde voorheen op de boerderij. Beeld Willemieke Kars
Maartje Epema en haar dochters bieden onderdak aan Abdulkader Rahmouni uit Syrië (groene trui). Zijn broer Ahmad (blauwe trui) woonde voorheen op de boerderij.Beeld Willemieke Kars
Redactie

Maartje Epema (46) heeft de ruimte met haar gezin in de boerderij in het oosten van het land, waar eerder haar grootouders woonden. Maar goed ook, want al sinds 2016 – de vluchtelingencrisis – biedt ze opvang aan Syrische mannen.

Dat ging zo: zangdocent Epema trad destijds met haar balkan- en zigeunerband op in azc’s. Dan gingen haar kinderen altijd mee. Ze voelden zich zo geraakt door wat ze aantroffen, dat ze meer wilden doen.

Officieel waren ze sindsdien gastgezin voor vier mannen, onder wie Ahmad Rahmouni (met baard en blauwe trui). Hij heeft inmiddels een eigen plek, zijn broer Abdulkader (net 18, in de groene trui) woont nu op de boerderij. Officieel is hij de vierde, maar er komen er veel meer, zegt Epema. “Het is vooral heel leuk en gezellig”, zegt Epema. “Het brengt kleur in huis, ander voedsel, andere gewoontes.”

Willemieke Kars fotografeert de komende maanden mensen die zich op bijzondere wijze ­inzetten in de samenleving.

Beluister ook de podcast Docs, In volle vlucht, die Mirjam van Biemen voor NTR en VPRO over het gezin maakte en die in deze krant werd beschreven als ‘gelaagd portret dat je als luisteraar heen en weer slingert’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden