null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

ColumnErik Jan Harmens

Hebben mensen niet een keer genoeg van die K-liedjes op de radio?

Erik Jan Harmens

Deze dagen voor Kerst luistert heel Nederland van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat naar Sky Radio. Heel Nederland? Nee, één Trouw-columnist, woonachtig in een dorpje in de regio Waterland, blijft moedig weerstand bieden. Hij luistert naar Studio Brussel of somafm.com/indiepop, radiozenders die ’m geen feestdagengevoel door de strot proberen te duwen.

Vraag ik mensen of ze niet een keer schoon genoeg hebben van steeds weer diezelfde k-liedjes op Sky Radio, dan antwoorden ze: “Nee, ik vind het juist gezellig. Maar ik hoor het ook niet echt meer, het staat gewoon aan op de achtergrond.”

Voor mij bestaat er niet zoiets als achtergrondmuziek. Ook zachte dingen komen bij mij hard binnen. ‘Last Christmas’ van Wham! hoor ik ook de duizendste keer helemaal, inclusief de jaren ’90 drums, de keyboards, het whooohohohohooooo van

George Michael. Ik zie de videoclip voor me, de Jeep die even doorglijdt in de sneeuw als het vriendengroepje bij het chalet is gearriveerd, het overvloedige haar van de leadzanger, die drie jaar geleden overleed, nota bene op Eerste Kerstdag.

Ik kan nooit naar ‘Last Christmas’ luisteren zonder die whooohohohohooooo te horen en me te herinneren dat George Michael nota bene op Eerste Kerstdag overleed. Zoals ik ook niet naar ‘Eenzame Kerst’ van André Hazes (senior) kan luisteren zonder bij het horen van de tekstregel ‘Ik stal voor ons gezin, maar dat had toch geen zin’ te roepen: “Zin rijmt toch niet op zin, idioot!” Of naar ‘Driving Home for Christmas’ van Chris Rea en dan heel brilsmurferig tegenover wie maar bij me in de buurt is doceren dat de hoofdpersoon in dat liedje dus helemaal niet naar huis aan het rijden is, hij staat namelijk in de file. ‘I take a look at the driver next to me/He’s just the same/He’s driving home, driving home’, apert onjuist is het! De regel “Top to toe in tailbacks” betekent dat je bumper aan bumper op het asfalt uit je uitlaat staat te roken. Geen beweging in te krijgen, net als in het lied zelf overigens, dat niet vier minuten lijkt te duren, maar vier uur.

Dan nog dat lied van Paul McCartney, ‘Wonderful Christmas Time’, met die tekstregel: “The choir of children sing their song/they practiced all year long.” Het hele jaar door? Welk kinderkoor gaat in januari al oefenen voor de kerstliedjes? Dan ben je toch ziek in je hoofd!

Schrijver en dichter Erik Jan Harmens over de prikkels die het druk maken in zijn hoofd. Lees zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden