null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

ColumnErik Jan Harmens

Heb jij nog netflixtips?

Erik Jan Harmens

Een aantal van mijn vrienden leidt deze weken een leven in leegte en ledigheid, anderen moeten juist buffelen en willen na het draaien van de zoveelste dubbele dienst alleen nog maar met het verstand op nul naar een scherm koekeloeren. Ieder vanuit een eigen invalshoek vraagt mij regelmatig: “Heb jij nog netflixtips?”

De eerste keer dat ik dat woord hoorde moest ik lachen, vanwege het halfrijm en ook omdat ik het zo Hans Teeuwen hoorde zingen, als variatie op zijn legendarische snelkookpan-lied (googel maar even). Ik maakte ervan: “Netflixtips. Netflixtips. Je hebt een dikke reet, maar nette mensen zeggen bips!”

Ja, sorry, mijn humor. Ik heb ze in elk geval niet voor je, netflixtips, en ook geen videolandfavorieten. Series als ‘La Casa de Papel’ of ‘Mocro Maffia’ zijn knap gemaakt, maar veel te heftig voor dit prikkelgevoelige brein. Elke aflevering al die pijlsnelle beeldwisselingen en extreme plotwendingen met als doel de kijker aan de buis gekluisterd te houden. Ik keur het niet af, maar kan het simpelweg niet aan. Ik krijg er stress van en ik heb al zo veel stress.

Zeven afleveringen, er is nagenoeg niets van blijven hangen

Mijn innerlijke metertje is door alle coronaperikelen zo in het rood uitgeslagen, dat ik heel veel informatie niet meer opneem. Ik ben een verzadigde spons. Pas vroeg een vriend of ik ‘Tiger King’ had gezien, een serie (op Netflix, maar geen tip) over een idioot die tijgers houdt en in conflict komt met een andere idioot die ook tijgers houdt. Ja, antwoordde ik naar waarheid, want ik had alle zeven afleveringen er onlangs op een zaterdagmiddag doorheen gebinged.

Maar nu komt het, die vriend van mij had alleen het begin gezien en daarin belt de eerste tijgerhouder vanuit de gevangenis. “Waarom zit hij in de gevangenis?” was de vraag en ik wist dus gewoon het antwoord niet. Correctie: niet méér. Ik moet het wel geweten hebben, want ik heb de serie zeer recent zitten kijken. Zeven afleveringen van elk ruim veertig minuten, er is nagenoeg niets van blijven hangen.

Even vreesde ik dat mijn gecrashte geheugen kwam door mijn vroegere alcoholisme, dat ik al mijn hersencellen had weggezopen, maar ik denk toch dat ‘Tiger King’ aan me voorbij is gegaan zoals heel veel aan me voorbijgaat in deze dagen. Mijn innerlijke metertje zit in het rood en ooit gaat hij terug in het wit, maar om Mark Rutte te citeren: “Dat is een zaak van lange adem”.

Schrijver en dichter Erik Jan Harmens over de prikkels die het druk maken in zijn hoofd. Lees zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden