ZelfgemaaktDraagzakken

Hanna kon geen goede draagzak vinden, dus nu maakt ze die zelf

null Beeld
Beeld

Hanna Hermans (33) miste een mooie en goede draagzak voor haar kind. Daarom maakte ze er zelf een. Ook in het assortiment: dekentjes en kinderkleren.

Roos Menkhorst

Met haar handen werken en iets maken, dat is voor illustrator en maker Hanna Hermans net zo vanzelfsprekend als ontbijten of je tanden poetsen. Ze somt op, terwijl ze in haar woning om zich heen kijkt: de koffiekopjes zijn door haar beschilderd, de illustraties aan de muur zijn door haar gemaakt, het beddengoed van haar kinderen heeft ze genaaid, de koekjes in de vorm van halve maantjes in de koektrommel zijn door haar gebakken en vanmorgen heeft ze nog de laatste hand gelegd aan een draagzak voor een klant.

Sinds haar puberteit gaat het zo, vertelt ze, zittend in haar studio aan huis in Utrecht. Hermans heeft iets in haar hoofd dat ze graag wil hebben, meestal kan ze dit in de winkels niet vinden en dus maakt ze het zelf. “Vaak vind ik een product niet goed genoeg gemaakt, of het is gewoon te duur.”

null Beeld
Beeld

Zo ging het ook met de perfecte draagzak die ze zocht voor haar jongste zoon. “Je gebruikt een draagzak dagelijks, ik zie het als een soort kledingstuk. De meeste draagzakken zien er alleen uit alsof je op wandelvakantie bent. Of ze hebben juist een te hysterisch en opvallend patroon.” Hermans maakte er daarom zelf een: een donkergroene zijden, stevige en compacte draagzak. Die deelde ze op Instagram. Sinds haar afstuderen aan de kunstacademie doet ze dat bij alles wat ze maakt. “De reacties waren meteen enthousiast. Mensen wilden er gelijk een bij mij bestellen.”

Een draagzak per dag

Dat was het moment dat ze begon na te denken over een eigen merk. Dat kreeg de naam Mini Mei. Hermans testte de draagzak uitvoerig met haar eigen kind. En achter de naaimachine: “Ik keek vooral naar de stevigheid. Hoe rafelt de stof bijvoorbeeld? Dat zegt iets over hoe snel het scheurt als je het stikt.”

Hanna Hermans en haar kind in haar draagzak.  Beeld
Hanna Hermans en haar kind in haar draagzak.

Een half jaar geleden lanceerde ze haar merk. Naast draagzakken maakt ze inmiddels ook dekentjes onder de naam Mini Mei, kinderkleren of handige tassen voor moeders. “Op dit moment maak ik zo’n zes draagzakken per maand. Zo blijft het leuk om te doen.” Een dag is ze ongeveer met een draagzak bezig. Op dit moment werkt ze ook aan een collectie beddengoed: “Als dat verkocht is, stop ik er weer mee. Ik houd niet zo van herhaling, ik wil zijwegen blijven inslaan.”

Haar valkuil is dat ze te veel dingen tegelijk wil doen, bekent Hermans. “Ik kan niet op een spoor blijven. Waarom dat is? Ik denk omdat ik overal wel een idee over heb; over mooie kleren, maar ook over mooi eten.” De draagzak is voorlopig wel echt een blijvertje, verzekert Hermans lachend. Soms zeggen mensen tegen haar: ‘Waarom besteed je het naaiwerk niet uit?’ Ze zucht. “Ik sluit niet uit dat dit misschien een keer gebeurt, ik zou het alleen wel zonde vinden. Ik word dan meer een organisator, een manager. Terwijl het werken met mijn handen een leidraad door mijn hele leven is, ik ben altijd wel iets aan het maken.”

null Beeld
Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden