Van links naar rechts: Willemieke Kars, Mari Sanders en Marina Kermani. Beeld Willemieke Kars
Van links naar rechts: Willemieke Kars, Mari Sanders en Marina Kermani.Beeld Willemieke Kars

#drijvendekrachtWillemieke Kars

Gefascineerd door fysieke beperkingen

Wybo Algra

De man in het midden is Mari Sanders (1988). Hij wordt geflankeerd door twee van zijn beste vriendinnen: rechts Marina Kermani en links Willemieke Kars – de fotografe die de afgelopen maanden de #drijvendekracht-reeks maakte. Voor deze gelegenheid drukte het nichtje van Willemieke op de ontspanknop van de camera.

Sanders is regisseur, op het gebied van fictie, maar ook non-fictie. In die laatste categorie vallen de Rolstoel Roadmovie (2019) en onlangs zijn EO-reeks Mari staat op. Fysieke beperkingen kunnen in al zijn werk een rol spelen, soms een hoofdrol. Omdat het hem fascineert, en omdat hij het belangrijk vindt. “De rolstoel draag ik al mijn hele leven bij me. Maar het hebben van een handicap betekent dat ik moeilijker het café in kom. Dat is nog steeds niet voldoende tot de samenleving doorgedrongen: dat een handicap niet zozeer een persoonlijk drama is, maar een emancipatievraagstuk dat iedereen aangaat.”

Willemieke Kars fotografeert mensen die zich op bijzondere wijze ­inzetten in de samenleving. Dit was de laatste foto van de reeks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden