null Beeld

TuinierenLoethe Olthuis

Geef je planten niet te snel water, voorkom liever uitdroging

Loethe Olthuis

Een dagje hitte? Dan krijgen veel tuinbezitters al sproeikriebels. Stop! Want waarom is je tuin droog? Voorkomen scheelt tijd, zweet en water.

Heb je veel plekken in je tuin waar je de aarde kunt zien? Onbedekte grond droogt snel uit. Oplossing: zet planten neer! Die gaan verdamping tegen en houden de bodem koel. Alles werkt: bomen. Struiken. Bodembedekkers. Bloeiende of groene planten. Kale stukken kun je ook bedekken met ‘anti-zonnebrandmiddel’. Bladeren, cacaodoppen, compost, houtsnippers, snoeiafval en zelfs stro, elk organisch materiaal is goed. Het vergaat langzaam, werkt als een spons en zorgt dat bodemleven het naar zijn zin heeft: hoe meer beestjes, hoe minder snel de grond uitdroogt.

Geef niet te vlot water. Pas als mijn ‘groene watermeters’, zoals hortensia en mijn favoriet ligularia, tongkruiskruid, zijn flauwgevallen ga ik ook de andere planten een extra slokje geven. Gebruik zo min mogelijk kraanwater, dat kunnen we beter zelf drinken. Een tuin kan nooit teveel regentonnen hebben! Overigens kun je elke waterdichte, afgesloten kuip als regenton gebruiken, van een Frans wijnvat tot een afgedankte kliko, kraantjes kun je los kopen. Er zijn zelfs speciaal ontworpen, lichte regentonnen voor balkons.

Wanneer geef je water? Nooit midden op de dag, dan verdampt het direct. Bovendien werken waterdruppels in de zon als minuscule prisma’s en veroorzaken brandplekken op je planten. De beste tijd is óf ’s morgens vlak na zonsopgang of ’s avonds als de zon net onder is. Zie het als verlengen van je zomerdag en niet als slaaptekort! Sproei niet zomaar in het rond.

Planten hebben namelijk vooral ondergronds, bij hun wortels, water nodig en niet op hun bladeren. Daarom is gieteren met regenwater de zuinigste en nauwkeurigste manier om water te geven. In een middelgrote tuin is een handsproeier of broespistool aan de tuinslang handig. In mijn grote tuin gebruiken we bovendien een dompelpomp in de sloot met een zwenksproeier, die ik precies afstel en regelmatig verplaats.

Zuinig water geven doe je ook met ‘druppelslangen’ (o.a. van Gardena) die je door je tuin heen legt. Gebruik dan wel kraanwater, anders kunnen de gaatjes verstoppen.

Hoe heet het ook is: probeer de tuin niet vaker dan maximaal twee keer per week te sproeien en stop pas als de aarde echt goed doordrenkt is. Zo gaan de wortels de diepte in; bij vaker kleine beetjes water geven, gaan planten ondiep wortelen en juist sneller verdrogen! Uitzondering zijn planten in potten. Die drogen nu eenmaal eerder uit. Gras? Dat hoef je geen water te geven. Zelfs het meest verdorde gras wordt weer groen na twee dagen regen.

Vakantie? Vraag een buur of vriend om water te geven. Of probeer in kleinere tuinen eens een ‘olla-pot’: een terracotta fles die je ingraaft en die geleidelijk een kleine m2 vocht afgeeft, o.a. bij handiggoed.nl of dewiltfang.nl.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden