Tips

Ga op tijd slapen en meer tips. Zo slagen je goede voornemens

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een nieuw jaar begint voor veel mensen met goede voornemens. Maar hoe hou je het vol? Een duik in de archieven van Trouw vol tips om je goede voornemens te laten slagen.

Redactie Trouw

1. Stel je automatische piloot opnieuw in

Wilskracht is een goed begin, maar wie zich aan zijn goede voornemens wil houden, komt er niet met wilskracht alleen, zegt psychologe Aukje Verhoeven. Cruciaal is het verzinnen van nieuw, vervangend gedrag voor gewoonten waar je vanaf wilt.

2. Doen werkt beter dan laten

Goede voornemens die je positief formuleert, hebben de grootste kans van slagen, blijkt uit een Zweeds onderzoek.

3. Accepteer dat je soms fouten maakt

Toch een stuk chocolade gegeten terwijl je niet meer zou snoepen? Volgens Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie op het gebied van de volksgezondheid aan de Vrije Universiteit, moet je dan niet meteen opgeven. “Gedragsverandering zonder moment van terugval is een sprookje en sprookjes bestaan niet.”

Dry january volhouden? Laat vrienden duidelijk weten dat je écht geen glaasje wijn wilt. Beeld AFP
Dry january volhouden? Laat vrienden duidelijk weten dat je écht geen glaasje wijn wilt.Beeld AFP

4. Communicatie is belangrijk

Leuk zo’n dry january, maar hoe hou je het vol als iedereen om je heen wel nog alcohol drinkt? Rob Bovens van de Universiteit van Tilburg doet onderzoek naar de gedragseffecten van (tijdelijk) stoppen met alcohol en weet hoe je je alcoholvrije voornemens niet laat sneuvelen door groepsdruk.

5. Maak een plan

Dat goede voornemens de neiging hebben te stranden, komt vooral door de manier waarop we ze maken. Wie bij zijn goede voornemens een concreet én uitvoerbaar plan maakt, heeft wel een goede kans op succes. Lees hier hoe je dat doet.

6. Ga op tijd slapen

Toch nog een aflevering van je favoriete Netlixserie kijken of gaan slapen? Je kunt maar beter kiezen voor het laatste. Een late slaper blijkt zich namelijk minder goed aan zijn goede voornemens te houden. En daar is een logische verklaring voor.

7. Doorzetten

Volgens voormalig Denker des Vaderlands René Gude, overleden in 2015, zit het in de mens om te zoeken naar afwisseling. Hij ziet Emmanuel Kant als bewijs: doorzetten heeft nut.

Wie alle oliebollen eraf wil sporten, kan maar beter een teamsport gaan doen, desnoods via Zoom.  Beeld ANP
Wie alle oliebollen eraf wil sporten, kan maar beter een teamsport gaan doen, desnoods via Zoom.Beeld ANP

8. Vergeet de M van mens niet

De goede voornemens die we maken zijn vaak individueel. Maar volgens ‘geluksprofessor’ Patrick van Hees is dat niet de juiste manier.

9. Doe het niet alleen

De laatste jaren tekende zich een trend af: individuele sporters haken vlugger af dan mensen die beginnen aan een teamsport.

10. Tips van de Trouwlezers

Chef opinie Monic Slingerland vroeg Trouwlezers vorig jaar naar hun tips om goede voornemens te laten lukken. Lees hier een selectie van de meest opvallende, zoals een lezer die de hulp van Thierry Baudet inschakelt met het Forum-dieet.

Goede voornemens toch mislukt? Niet erg!

Het Filosofisch Elftal legt uit waarom goede voornemens toch nuttig zijn, ook als je je er uiteindelijk niet aan houdt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden