De smaak van de chefTijs Huijbers
Frietboutique Ivory serveert snackklassiekers met wel negen verschillende mayo’s
Tijs Huijbers (35) had in Nijmegen al Bar Bistro Ivory en een restaurant met dezelfde naam. Nu is er ook Frietboutique Ivory.
Wat is dat, een frietboutique?
“Een culinaire frietzaak. Ik wilde het geen snackbar of cafetaria noemen, want dat klinkt te klassiek. We hebben hetzelfde assortiment: alle klassiekers als frikandel, kroket, bamischijf, kipcorn en kaassoufflé staan bij ons op de kaart. Het verschil is dat ze bij ons huisgemaakt zijn, van zelf ontwikkelde recepten. Je kunt bij ons afhalen zoals in een snackbar, maar je kunt ook binnen eten. Dan serveren we het eten op normaal servies en eet je niet uit een bakje.”
Smaakt dat heel anders, huisgemaakt?
“Jazeker, daar doen we het om. Een kaassoufflé maken wij met oude kaas. Wie weet maken we binnenkort ook een variant met blauwschimmelkaas. Onze kroket maken we van runderwang. In een standaardkroket zitten veel kunstmatige smaakstoffen. Wij stoven de runderwang in zelfgemaakte jus en gebruiken alleen natuurlijke producten. De smaak is veel voller en de kroket vult meer, want er zit veel meer vlees in. Wist je dat in de meeste standaardkroketten maar 30 procent vlees zit?
“Onze milkshakes zijn van versgedraaid ijs met versgepureerd fruit. Onze friet bakken we in ossenwit, een techniek uit België, die de friet zachter en voller van smaak maakt. Alle snacks hebben een bijpassende mayonaise: we hebben maar liefst negen soorten die we allemaal zelf maken. Sommige mensen bestellen een portie friet met vijf bakjes mayo, om lekker te variëren.
“We hebben ook onze eigen ketchup van verse tomaten en onder andere kaneelstengels, verse gember en uien. Tomaten hebben veel vocht en het duurt lang om ze in te koken en de juiste structuur te krijgen. Ik vind het leuk om al die recepten te bedenken.”
Wat moeten we zeker proeven?
“De Ivory-frikandel. Die was het moeilijkst om te maken. Ik heb er wel zes sessies over gedaan om de juiste structuur en smaak te krijgen. Soms zag-ie er best uit als een frikandel, maar deed-ie als je hem at toch meer denken aan een gefrituurde gehaktbal.
“De kunst zat hem erin het vlees heel fijn te malen, zodat je een gladde structuur krijgt. We hebben hulp gekregen van de slager. Ik ga het recept niet helemaal verklappen, maar we hebben er ook kaas en een sjalotje aan toegevoegd en een licht rokerige smaak. Ik vind hem heel goed gelukt.”
Wat kost het?
Een frikandel kost 3,75 euro, een frietje 3,50 euro.
In ‘De smaak van de chef’ vertelt een kok waarom hij kiest voor bepaalde gerechten.