Ik heb een droomFabio Pravisani

Fabio Pravisani: ‘In mijn dromen ben ik zoekende, net zoals met beeldhouwen’

Beeld Jörgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Fabio Pravisani.

Mijn nachtelijke dromen? Moeilijk hoor om daar iets over te zeggen: ze zijn altijd in een paar seconden weg. Toch zijn er laatst twee flarden blijven hangen. In de eerste droom ben ik op weg naar Schoorl, hier verderop. Ik loop door het weiland en moet door struiken heen, ze staan steeds dichter op elkaar, uiteindelijk kan ik niet verder en weet ik niet meer waar ik ben. De tweede droom is een variant: ik ben op de fiets naar mijn oude school in Alkmaar. Als ik de school in de verte zie liggen blijken de straten en fietspaden anders aangelegd dan ik mij herinner. Vergeefs fiets ik rond, niet wetend hoe ik er moet komen.

Het zijn dromen waarin ik mijn weg probeer te vinden. Als ik erover nadenk zie ik een verband met hoe ik beelden maak. Ik ben nog een beetje zoekende. Technisch wil ik beter worden, ik zoek ook meer diepgang: wat wil ik zeggen met een portret of dierfiguur en hoe doe ik dat? Bij een monument ligt het anders, dan is mijn adagium: hou het zo plechtig en eenvoudig mogelijk, dat brengt de boodschap het best over. Zo ben ik ook te werk gegaan met het beeld van Jacoba van Tongeren.

Ze was een verzetsstrijdster, en leidster van de door haar opgerichte verzetsorganisatie Groep 2000 die onderduikers hielp. Toen ik een paar jaar geleden een artikel over haar las was ik meteen geïntrigeerd door deze sterke vrouw. Wie was zij? Ik had nooit van haar gehoord. Iedereen kent de naam Hannie Schaft, maar Jacoba van Tongeren is totaal vergeten. Ik las haar memoires, bezorgd door haar neef Paul van Tongeren, en besloot dat ik een monument wilde maken omdat ze meer bekendheid verdient.

Eindelijk tijd voor de beelden

Met het maken van zo’n beeld ben ik bezig in de winter, dan heb ik er alle tijd voor. Ik gebruik daarvoor de ruimte waar ik ’s zomers ijs maak. Samen met mijn zus en mijn moeder ben ik eigenaar van een ijswinkel die 73 jaar geleden door mijn opa is opgericht. Vier maanden per jaar sta ik in de zaak maar mijn gedachten dwalen vaak af naar mijn kunst.

Ik ben ooit met beeldhouwen begonnen omdat ik me verveelde in de winter. Het werd mijn passie, ik kijk dan ook altijd uit naar het einde van de zomer. Dat we nu in quarantaine zitten vind ik niet erg: ik geniet van de tijd die ik nu voor mijn beelden heb.

De onthulling van het beeld van Jacoba van Tongeren is door de bureaucratische besluitvorming van de gemeente Amsterdam vertraagd. Ook door corona duurt het nu langer, maar ik kan wachten. Het monument komt er zeker en ik vind het eervol dat ik daarmee haar onderbelichte rol als verzetsvrouw een beetje kan rechtzetten.”

Fabio Pravisani (49) is beeldhouwer, bronsgieter en heeft een ijssalon in Egmond aan Zee. De geplande onthulling op 5 mei van zijn standbeeld van Jacoba van Tongeren op het Antillenplein in Amsterdam is uitgesteld tot najaar 2020.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden