NaschriftGenius Kadungure

Extravagante miljonair Genius Kadungure (1984-2020) liet zien dat rijk worden in Zimbabwe niet onmogelijk is

Genius ‘Ginimbi’ Kadungure met zijn oranje Lamborghini. Beeld Instagram
Genius ‘Ginimbi’ Kadungure met zijn oranje Lamborghini.Beeld Instagram
Niels Posthumus

De Zimbabwaanse zakenman Genius Kadungure presenteerde kort voor zijn dood nog vol trots zijn nieuwste aanwinst: een oranje Lamborghini van zo’n half miljoen euro. Hij plaatste een foto van de auto op zijn Instagram­account – waarop hij beter bekend was onder de bijnaam ‘Ginimbi’. De sportwagen stond geparkeerd tussen zijn rode Ferrari en zijn paarse Rolls-Royce. En die paarse wagen werd hem uiteindelijk fataal. Kadungure botste ermee, in de vroege uren van 8 november, op een bescheiden Honda, toen hij terugkeerde van een feest in zijn eigen nachtclub Dreams in Zimbabwe’s hoofdstad Harare. De Rolls-Royce schoot van de weg, landde tegen een boom en brandde uit. Kadungure was pas 36 jaar.

‘Ginimbi’ was een beroemdheid op Zimbabwaanse sociale media. Alleen al op Instagram verlekkerden 648.000 volgers zich aan de foto’s van Kadungure’s extravagante rijkdom. Zijn autocollectie stond centraal, maar ook kleding was belangrijk. “Dressing is a way of life”, schreef de ‘King of bling’ onder zijn laatste post.

Ook zijn enorme villa, op het Zimbabwaanse platteland, dook veelvuldig op zijn sociale mediakanalen op. “Ik zei tegen de architect dat hij mijn smaak voor auto’s, kleding en mijn sociale interesses uitvoerig moest bestuderen, zodat hij die zou kunnen verwerken in het ontwerp van mijn huis”, vertelde Kadungure ooit. Het resulteerde in een villa die, naast de nodige sportvelden in de tuin, onder meer een bioscoop omvat en een afzonderlijke gastenvleugel. Daar konden genodigden overnachten na Ginimbi’s exorbitante huisfeesten.

Kadungure kwam als een van vier kinderen ter wereld in het dorpje Domboshava. Hij werd rijk met de handel in gas en benzine. De import en verkoop van brandstof is een lucratieve business in Zimbabwe. Door de al twintig jaar durende economische crisis bestaan er grote tekorten in het land. Al op zijn zeventiende begon Kadungure als tussenhandelaar in gasflessen voor huishoudens. Via zijn goede connecties wist hij zijn bedrijf snel uit te breiden. Het resulterende in Pioneer Gases, dat ook gas ging leveren aan fabrieken en bedrijven. Later zou dit bedrijf opgaan in Piko Trading Group, waarvan Kadungure directeur én grootaandeelhouder werd.

Een vermogen van 10 tot 100 miljoen euro

Hoe rijk Kadungure precies was, weet niemand. Schattingen van zijn vermogen lopen uiteen van een kleine 10 tot 100 miljoen euro. En dat in een land waar het gemiddelde inkomen volgens de Wereldbank vorig jaar slechts 3,50 euro per dag bedroeg. Kadungure schafte voor de lol sportwagens aan, terwijl meer dan de helft van zijn landgenoten op dit moment niet eens genoeg geld heeft voor voldoende voedsel.

Zulk schaamteloos vertoon van rijkdom in een van de armste landen ter wereld kwam hem op veel kritiek te staan. Maar Kadungure oogstte tegelijkertijd minstens zoveel bewondering. In een land waar niemand een cent te makken heeft, vertegenwoordigt de enkeling die wél zwemt in het geld ‘de droom’. Voor de jeugd bewees Kadungure: rijk worden in Zimbabwe is niet onmogelijk. Na zijn dood spoelden sociale media dan ook over met uitingen van schok en verdriet.

Dat Kadungure regelmatig verwikkeld raakte in rechtszaken over fraude, smokkel en belastingontduiking deed weinig af aan die bewondering. Want hij bracht de glamoreuze levensstijl van Hollywood naar het verder zo schrale Zimbabwe. En hij deed dat met flair en humor. Hij was een socialite pur sang: een mannelijke versie van Kim Kardashian in Harare. ‘Ginimbi’ was een playboy die zich, met een fles champagne in de hand, het liefst omringde met artiesten en fotomodellen. Elke zaterdag gaf hij feesten in zijn fameuze nachtclub Dreams. En elk jaar organiseerde hij een extra groot verjaardagsfeest voor zichzelf, waarop iedereen in het wit moest verschijnen.

Die dresscode gold ook voor zijn begrafenis, pal naast zijn villa. Ook die was groots en overdadig. Kadungure had tijdens zijn leven zelf al een peperdure kist aangeschaft: voor het geval dat…

Genius Kadungure werd op 10 oktober 1984 geboren in Domboshava en overleed op 8 november 2020 in Harare.

Lees ook:

Miljardair betaalt de salarissen van stakende Zimbabwaanse artsen

Miljardair Strive Masiyiwa wil geld beschikbaar stellen om artsen in zijn geboorteland Zimbabwe weer aan het werk te krijgen. In het Afrikaanse land – dat door een diepe economische crisis gaat – staken de artsen van overheidsziekenhuizen al vier maanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden