null Beeld

ColumnLoethe Olthuis

Er zijn ook verrukkelijk geurende tulpen, leerde ik in de Keukenhof

Loethe Olthuis

Ik wil nog steeds een tuin vol kleur en geur, bijen, vlinders en hommels, en nú is een perfect begin. April en mei zijn namelijk de tulpenmaanden en sinds kort weet ik dat er ook geurende ­tulpen zijn!

Zo ben ik laatst snuffelend door de Keukenhof gelopen. Gek genoeg was ik er voor het eerst van mijn leven, best dom, want het was absoluut spectaculair. Ik kwam er al snuivend achter dat de meeste tulpen weliswaar prachtig zijn om te zien, maar ruiken, ho maar. Tot ik bijen en vlinders volgde naar een perk met kleine tulpjes. Wauw, die roken lekker! Het bleken zogenaamde ‘botanische’ tulpjes, ­eigenlijk een soort oertulpen. Bijna alle moderne tulpen stammen af van wilde tulpen uit de bergen van Turkije, Centraal-­Azië, Griekenland en Iran. Bíjna alle tulpen, want de gele, geurende bostulp is een uitzondering. Die is namelijk inheems in Italië, en later ook bij ons verwilderd: je vindt het tulpje ook in Nederland aan bosranden en op oude landgoederen.

Ontplofte tulp met franjeranden

Die oorspronkelijke tulpen zijn in de loop van de 16de, 17de eeuw naar Nederland gekomen en hier door kwekers flink aangepakt. De bloemen werden groter, de stelen langer. Naast basiskleuren werden er gevlamde, gemarmerde en gestreepte tulpen gekweekt. Enkelbloemig? Te saai. Sommige tulpen ontploften in laagjes kant met franjeranden. Tulpen werden ‘hot’ in ­Nederland en ook in Europa: in het midden van de 17de eeuw waren tulpenbollen meer waard dan goud. Die ‘tulpenmanie’ stortte ook weer in, maar de ­reputatie van de tulp als Hollandse bloem was gevestigd.

Bestellen, die geurbommetjes

Maar hoe kleurig en groot moderne tulpen ook werden, hun geur raakten ze kwijt. Bovendien bleken ze in ons kleffe en milde klimaat niet echt te kunnen overwinteren. Maar de halfwilde, botanische tulpjes wél. Die kun je op een zonnige plek wel jaren achter elkaar in de grond laten staan, ideaal voor de luie tuinier. Botanische tulpen hebben meestal open, stervormige bloemen die goed toegankelijk zijn voor insecten. Ze hebben kortere stelen (en waaien dus niet snel om) en geuren vaak verrukkelijk! Naast de bovengenoemde bostulp (Tulipa Sylvestris) zijn er veel meer botanische tulpen verkrijgbaar: zoek bijvoorbeeld naar de abrikooskleurige Jenny, de witgele Turkistanica en Biflora, de purper-roze Clusiana Cynthia en de oranje Ballerina. Helaas kun je ze pas in het najaar planten voor volgend voorjaar. Maar bestel ze toch maar, de geurbommetjes. De voorraad is beperkt!

Tips

Nog voor 12 mei naar de Keukenhof? Ga op een donderdag en boek bij tiqets.com een duo-ticket. Voor 149 euro krijg je de entree van de Keukenhof en een zesgangen-‘Keukenhof-diner’ bij sterrenrestaurant Bolenius in Amsterdam, met tulpenblaadjes (die zijn eetbaar!), andere eetbare bloemen en oer-Hollandse producten als Oosterscheldekreeft en asperges.

Biologische botanische tulpenbollen koop je bijvoorbeeld bij biologischebloembollen.nl (Huiberts Biologische Bloembollen), naturalbulbs.nl of sterkebollen.nl.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden