BuitenmensKlimmen

Eline Hoftiezer klimt met maar een doel: de rotsen van Fontainebleau

Eline Hoftiezer op de klimwand van Neoliet, klimhal in Utrecht.  Beeld Jorgen Caris
Eline Hoftiezer op de klimwand van Neoliet, klimhal in Utrecht.Beeld Jorgen Caris
Roos Menkhorst

Alleen de buitenmuren van klimhal Neoliet in Utrecht zijn nog geopend. Voor Eveline Hoftiezer (30) is dat geen enkel probleem: “Als klimmer noem je dit trouwens niet ‘buiten’. Buiten, dat zijn de echte rotsen.” Dit is alleen het voorwerk. Maar natuurlijk is het veel fijner om buiten te sporten en de wind door je haar te voelen. “Dat geldt toch voor iedere sport: wie gaat er nou binnen fitnessen als het mooi weer is?”

De verschillende kleuren op de klimwand corresponderen met elkaar. Het is een puzzel die je op de grond al kiest. Vandaag volgt Hoftiezer de oranje route. Beneden staat haar klimmaatje Winke, zij zekert haar. “Je moet van elkaar op aan kunnen. Weten hoe snel iemand reageert, en of je daardoor een beetje relaxed kunt vallen.”

Het is pas haar derde keer klimmen sinds corona uitbrak. Veel van haar klimvrienden hingen aan hun eigen plafonds. Dat heeft ze niet gedaan, en dus er is werk te verzetten.

Het klimduo heeft door alle maatregelen een tijdslot van anderhalf uur. Dat geeft stress. “We doen meestal rustiger aan. Dan gaan we gewoon door tot de hal sluit, of tot je zo moe bent dat je niet meer kan. Nu moesten we zoveel mogelijk routes volgen om een beetje moe te worden.” Het uiteindelijke doel is rotsklimmen in het Franse Fontainebleau. Misschien wel deze zomer. “Ik kan echt niet wachten.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden