Smaak van de chefHasan Özkara
Eindelijk ook in Arnhem te krijgen: de Turkse snack cigköfte, maar dan veganistisch
Hasan Özkara (36) opende in Arnhem afhaalrestaurant Has Antep Cigköfte. Hij maakt er een veganistische versie op Turkse cigköfte.
Wat is dat, cigköfte?
“Het is een Turkse specialiteit, een mix van rauw vlees, bulgur en kruiden. Maar wij maken de veganistische variant, zonder vlees dus. Het zijn gekneden balletjes. Je eet ze koud, meestal in een wrap. Goeie cigköfte is heel compact en valt niet uit elkaar. Het lijkt op gehakt, maar dat is het niet.
“Het recept voor onze cigköfte komt uit Gaziantep, een stad in het zuidoosten van Turkije. Ook steden als Urfa en Adiyaman zeggen dat het gerecht van hen is. Het is een soort wedstrijdje: in iedere regio smaakt de cigköfte anders en iedereen vindt zijn versie het lekkerst. Welke kruiden wij gebruiken, is geheim. Maar ik kan wel zeggen dat het er ongeveer achttien zijn, onder andere rode peper en knoflookpoeder.”
Een vleesgerecht zonder vlees. Missen mensen niet iets?
“Dat is heel wisselend. De meeste mensen vinden het super dat het veganistisch is. Het is daardoor ook veel makkelijker verteerbaar. Maar er zijn ook mensen die zeggen: wat heb ik eraan? Ze vinden het net als alcoholvrij bier.”
Hoe ben je erop gekomen om een veganistische variant te maken?
“Om heel eerlijk te zijn: ik heb het niet zelf bedacht. Ik zag de afgelopen tien jaar dat cigköfte in Turkije steeds vaker zonder vlees werd gemaakt. Met vlees is het maar een uurtje of twee houdbaar. De veganistische variant is juist heel lang houdbaar en dus makkelijker te verkopen.
“Ik ben van huis uit bakker, net als mijn vader en mijn broer. Ik heb altijd in de bakkerij van mijn vader gewerkt en later heb ik met mijn vader een eigen bakkerij geopend. Nu heb ik een bakkerij met mijn broer. Daar kwamen de laatste tijd meer veganistische klanten en ik kon ze vaak niet meer bieden dan droog brood, want in bijna alles wat we maken zit melk, ei of honing.
“Ik ben altijd al heel handig geweest in de keuken en ik had wel zin in een nieuwe uitdaging. Bovendien wilden we onze veganistische klanten graag iets kunnen bieden.
“We verkopen bij Has Antep Cigköfte daarom ook veganistische baklava en veganistisch Turks fruit. Cigköfte is in veel andere grotere steden al beroemd, maar Arnhem bleef achter. Het werd dus hoog tijd dat het hier ook kwam.”
Hoeveel kost het?
Een portie cigköfte in een wrap kost 3,75 euro.
In ‘De smaak van de chef’ vertelt een kok waarom hij kiest voor bepaalde gerechten.