Naomi Smits Beeld Jörgen Caris
Naomi SmitsBeeld Jörgen Caris

Column

'Ehh juf! Hoe krijg je eigenlijk kinderen?'

Naomi Smits

Juf? Wist je dat ik op twee iemanden verliefd ben?' Nic kijkt me stralend aan. Ook Rayano is verliefd - hij heeft zelfs vlinders in zijn buik - net als Zoë. Lexi heeft de 'hots' voor de Griekse buurjongen van opa en oma en Kelly en George hebben dikke vette verkering met elkaar.

Op een zonnige, maar frisse dinsdag regent het liefdesverklaringen in de klas. En dat zorgt natuurlijk weer voor een romantisch kringgesprek.

Ik vraag mijn derdegroepers wat 'verliefd' betekent. Ze kijken me aan alsof ik zojuist een ontzettend domme vraag heb gesteld. Ik gooi het over een andere boeg en vraag wat er met je gebeurt als je verliefd bent. Ava vertelt dat je hart heel hard gaat kloppen, Moos zegt dat zijn bloed snel pompt en Fouad legt uit dat je moet 'bleken' als je je vriendje of vriendinnetje ziet. De lieverd bedoelt natuurlijk blozen en voorzichtig verbeter ik hem. Het is zo aandoenlijk.

Kusjes

Op mijn vraag wat je kunt doen als je verliefd bent, schieten zo'n tien vingers de lucht in. De antwoorden variëren van op de bank zitten tot samen spelen en van hand in hand lopen tot naar de McDonald's, de bioscoop of een pretpark gaan. Bente oppert dat als je verliefd bent, je ook kusjes moet geven. 'No way!' roept Ties, 'ik ga echt niemand zoenen hoor, juf!' Elin kijkt beteuterd naar haar klasgenoot. 'Oké, dan neem ik wel verkering met iemand die wel kusjes wil', besluit ze.

Mounia vindt dat als je lang genoeg verliefd bent en verkering hebt, het tijd is om te trouwen. Daar moeten Pam en Tim absoluut niet aan denken. Juul wel, ze ziet zichzelf al schitteren in een glittertrouwjurk. Joey drukt de klas op het hart dat je echt zeker moet weten of je wilt trouwen. Want als je trouwt, krijg je kinderen. En die kunnen gemeen zijn. 'Denk er dus maar goed over na', is zijn advies.

Kindjes

'Ehh juf! Hoe krijg je eigenlijk kinderen?' Semmi kijkt mij vragend aan. Nu moet ik even blozen. Hoe ga ik dit nou weer uitleggen aan mijn zes- en zevenjarigen?

Gelukkig is Joey me voor. 'Als je later groot bent, dan ga je kroelen. En dan komen de pitjes van de man in de buik van de vrouw. En die gaan samen en zo komt er een kindje. Wel pas na een tijdje. Zo kun je even wennen.'

Groep 3 vindt het maar al te interessant. Een kindje in de buik.

'Hoeveel kinderen heb jij, juf?' vraagt Nathan. 'Zeventwintig', antwoord ik. Mijn lieve leerlingen kijken me niet-begrijpend aan. 'Jullie zijn toch een beetje mijn kinderen?' 'Nee, juf. Je échte kinderen, die uit je buik komen', benadrukt Frederik. En dan besluit ik mijn geheim te verklappen...

Wordt vervolgd....

Lees hier de eerdere columns van Naomi Smits

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden