null Beeld

Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Eén vriendin past niet goed in onze groep. Hoe kunnen wij onze relatie met haar prettig beëindigen?

Beatrijs Ritsema

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Beste Beatrijs,

Wij zijn sinds ruim een jaar een vriendinnengroep van vier vrouwen die elkaar hebben leren kennen via een gemeenschappelijke sport. In het begin verliep de vriendschap soepel, maar al snel bleek dat een meisje uit de groep niet echt op één lijn ligt met de anderen. Hoewel zij wel veel moeite steekt in onze vriendschap, halen wij minder uit deze vriendschap met haar.

Er is nooit ruzie geweest. De vriendschap is verdergekabbeld met een vaste avond iedere week waarop we gaan eten. De laatste tijd is de sfeer een beetje bedrukt als zij erbij is, en dat kost ons veel energie. We denken dat het door onze verschillen lastig te bespreken is. Hoe zouden wij deze vriendschap op een prettige manier kunnen beëindigen?
We willen haar niet meer!

Beste We willen haar niet meer,

Een vriendschap op een prettige manier beëindigen is onmogelijk. Sommige mensen vinden het al moeilijk om op een receptie een gesprek met een onbekende af te breken, omdat ze bang zijn dat die onbekende zich gekwetst zal voelen, laat staan dat ze in staat zijn om een vriendschap af te sluiten die enige tijd geduurd heeft.

Er is geen enkele manier waarop u de boodschap ‘we hebben niet zo’n zin meer om met je om te gaan’ kunt overbrengen zonder dat de afgewezene zich, nu ja, afgewezen voelt. Het is nu eenmaal altijd akelig om iemand zonder aanleiding uit te sluiten. Als u deze vrouw uit uw vriendinnengroepje wil verwijderen, zult u daar een reden voor moeten geven.

Een duidelijk voorbeeld van gedrag van haar waar u en de anderen moeite mee hadden, hebt u niet vermeld. Hierdoor ben ik geneigd om een reactie te geven in de trant van: laat haar gewoon meedoen, zo lang zij niemand kwaad doet of benadeelt! Maar goed, als u haar echt niet wilt, dan moet u van haar af. De reden zult u zelf moeten bedenken, dat kan ik niet voor u doen. En een zachte manier hiervoor, waardoor zij er vrede mee zal hebben dat u haar niet meer de moeite waard vindt, bestaat niet. Zoiets blijft altijd pijnlijk.

Eens of oneens met deze ­adviezen? Reageer via tijdgeestreacties@trouw.nl. Stuur uw eigen vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen naar beste@beatrijs.com. Archief: www.beatrijs.com.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden