Klein Verslag Wim Boevink

Een gruwelijk voorval in Duitsland

Gisteren nog kon ik hier schrijven hoe het wild ­geraas verre kan blijven van het Klein Verslag, maar vandaag dringt het binnen vanuit een onverwachte hoek.

Mij werd bericht van een gruwelijk voorval in Berlijn. Een chefarts van een privékliniek werd tijdens een lezing in zijn kliniek doodgestoken door een man uit het publiek, een man die op de eerste rij zat.

Die arts was Fritz von Weizsäcker, jongste zoon van Richard von Weizsäcker, de in 2015 overleden oud-president van Duitsland, met wie ik me via een paar omwegen verbonden voel.

Niet alleen was Richard von Weizsäcker president tijdens mijn correspondentschap in Berlijn in de eerste helft van de jaren negentig, ook wilde het toeval dat ik met mijn gezin onder één dak woonde met zijn dochter ­Beatrice, die toen voor de Berlijnse krant Der Tagesspiegel werkte. We ­waren zogezegd collega’s.

Beatrice was onze bovenbuurvrouw, met wie we een hartelijk contact ­onderhielden. De straat waarin we woonden lag, om zo te zeggen, om de hoek van Bellevue, het presidentieel paleis in de Tiergarten, zodat het op zondagen voor kon komen dat we de president en zijn vrouw Marianne zonder al te veel beveiliging in het trappenhuis tegenkwamen.

Wonderlijke verbindingen met het verleden

Later sprak ik ze eens informeel op een receptie in de tuin van de atelierwoning van de bejaarde beeldhouwer Bernhard Heiliger. Als maker van grote bronzen en stalen beelden op pleinen in de stad, had hij na de oorlog het grote atelier van Arno Breker in Grunewald overgenomen. Arno Brekers beelden van gespierde atleten hadden het nationaal-socialisme gedecoreerd.

Je kon met de Weizsäckers open over zulke wonderlijke verbindingen met het verleden spreken.

Toen Richard von Weizsäcker na twee ambtstermijnen in 1994 terugtrad, heb ik geschreven dat hij een man was van weinig macht, maar met veel autoriteit. Een man die zich werkelijk boven de politieke partijen had gesteld en die kritisch was op hun ongebreidelde streven naar macht.

In de aandacht voor de dodelijke aanslag echode deze week de familienaam en reputatie mee. De Duitse media berichtten gisteren uitvoerig over de gebeurtenis in de Berlijnse kliniek in Charlottenburg.

Hoe dr. Fritz von Weizsäcker een ­lezing hield over leverziekten, en hoe een man in het publiek na afloop plotseling opstond en met een mes toestak, de arts dodelijk in de hals verwondend. Andere aanwezigen wisten de dader daarna te overmeesteren, de dader over wie aanvankelijk alleen bekend was dat het zou gaan om een man van 57 uit het Rijnland.

Willekeur? Een stoornis?

Dat laatste, zo lijkt het. De man verklaarde uit wraak te hebben gehandeld, uit haat jegens de familie, omdat Richard in de jaren zestig werkzaam was voor een firma die stoffen leverde voor het gif Agent Orange dat in de Vietnamoorlog werd gebruikt. De zoon moest boeten voor de vader.

Er is genoeg drama.

Mij restte gisteren niet meer dan mijn leedwezen te betuigen bij Beatrice, die op Instagram een afbeelding had geplaatst van een crucifix, met de summiere tekst: ‘Behoed mijn broeder’.

Fritz von Weizsäcker, een voortreffelijk arts en specialist, werd 59 jaar.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Abonneer je op zijn column in onze mobiele app en lees hem als eerste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden