OpvoedvraagBeeldschermtijd
Een boos en futloos kind als de tablet uit moet, is dat te voorkomen?
Kinderen zijn er dol op: gamen of filmpjes kijken op de tablet. Maar wat als de tijd op het beeldscherm voorbij is?
In heel wat gezinnen komt de vraag vaker voorbij dan ouders lief is: ‘Mag ik even op de tablet?’ Zo ook een zesjarige die heel graag spelletjes speelt. Zijn moeder worstelt met zijn tabletgebruik. “Onze zoon wil het liefst elke dag op de iPad, maar we verkopen regelmatig nee. Hij mag een paar keer in de week een half uur, soms wat langer. We hebben geen vaste afspraken, maar wij willen niet dat hij te veel en te vaak op een beeldscherm zit.”
Ze houden het beeldschermgebruik van hun zoon in de hand, maar volgens de ouders is er altijd gedoe op het moment dat de iPad uit moet. “Hij wil hem niet meer uitzetten, ook niet na meerdere keren vragen. De enige oplossing is het apparaat afpakken.” Meestal ontaardt het halfuur gamen in een boos kind, dat vervolgens moe en gefrustreerd op de bank ligt. “Alsof zijn energie helemaal is opgebruikt.”
Grenzen stellen
Voor vader is het bijna reden om de tablet helemaal te verbieden, moeder wil dat niet. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er geen strijd meer is en onze zoon niet boos wordt als zijn tijd erop zit?” Volgens Marielle Beckers, orthopedagoog bij Bureau Bloei, staan opvoedvragen over mediagebruik sinds een aantal jaren in de topdrie van meestgestelde vragen. Dit is ook bij andere opvoedcoaches zo.
“Het is nodig om grenzen te stellen en ouders kunnen hierin niet terugvallen op de situatie zoals die vroeger was”, zegt Beckers.
Tot en met 15 november is het de week van de mediawijsheid. Het thema is ‘Aan of uit’, waarin het bewust kiezen voor online- en offlinetijd centraal staat. Want voor jong en oud is het verleidelijk om steeds online te zijn.
Wat volgens Beckers bij dit gezin ontbreekt, is duidelijkheid. “Soms mag het kind wel op de iPad, dan weer niet. En meestal een half uur, maar ook weleens langer. Hierdoor weet het jongetje niet goed waar hij aan toe is.”
“De officiële richtlijn voor beeldschermtijd voor kinderen van deze leeftijd is maximaal een uur per dag”, zegt opvoedcoach en psycholoog Joyce Akse. “Nu bepaal je als ouder natuurlijk zelf wat jij acceptabel vindt, maar het is wel goed om hierover afspraken te maken.” Bijvoorbeeld elke dag een half uur en daarna gaat het beeldscherm onherroepelijk uit. Akse: “Dus niet nog even een level afmaken. In het begin zal het jongetje er niet blij mee zijn, maar het is helder. Doorzeuren heeft geen zin. Boos worden ook niet. Als hij gewend is aan deze regels kun je er soms van afwijken, maar in het begin zeker niet.”
Impulsen beheersen
Beckers: “Kinderen beheersen hun impulsen niet goed. De games zijn zo aantrekkelijk dat een kind niet uit zichzelf zal stoppen. Daar heeft hij zijn ouders voor nodig. Dus zet een timer en zorg eventueel dat de wifi uitschakelt als de tijd om is. Het is verstandig om hem vijf minuten van tevoren alvast te waarschuwen.”
Ook kun je ervoor kiezen om een keer een dag met het hele gezin de tablet en smartphone te laten liggen. Beckers: “Voor ouders misschien nog lastiger dan voor hun kind. Ervaar maar eens wat het met je doet. Eerst verveel je je misschien, daarna merk je hoeveel tijd je ‘over’ hebt. Tijd om een boek te lezen of samen een legpuzzel te maken.”
Dat het jongetje een energiedip heeft ná het spelen op de iPad, is volgens Akse logisch. “Hij zat helemaal in het spel. Daar mag hij best even van bijkomen en nadenken wat hij wil gaan doen. Of je kunt je kind uit die dip helpen door samen speelgoed uit te zoeken of een offline spelletje te spelen. Zo heb je meteen een gezellig moment samen.”
Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.