LezersreactiesModerne manieren

Dwingende uitnodiging? Gewoon zeggen dat je geen zin hebt!

TIJDGEEST SITE tegel Moderne manieren Beatrijs Ritsema Beeld -
TIJDGEEST SITE tegel Moderne manieren Beatrijs RitsemaBeeld -

Hoe ga je om met een dwingende uitnodiging, en wat als een familielid een oogoperatie afwijst en misschien wel blind wordt? Beatrijs Ritsema adviseerde, u reageerde.

Redactie Tijdgeest

EERLIJKE AFZEGGING

Beatrijs geeft advies over hoe om te gaan met een ‘dwingende uitnodiging’. In mijn ervaring wordt er vaak afgezegd met excuses als ‘andere verplichtingen’ of ‘te druk’. Excuses vertroebelen de waarheid. Ik begrijp (nog?) niet waarom een eerlijke afzegging als bot gezien wordt. Waarom niet gewoon eerlijk zijn naar elkaar? Voelen we niet meer ruimte om af te zeggen als we oprecht kunnen zijn? Als iemand het niet begrijpt, tja... Dan kun je er wellicht nog eens over praten. En anders: jammer dan.

Anna Kluen Amersfoort

GA IN GESPREK

Mijn vader (72) heeft zich jarenlang exact zo opgesteld als de schoonzus die niet geopeerd wil worden aan haar ogen. De aanpak die Beatrijs voorstelt werkte alleen maar averechts, want wat bleek: hij heeft claustrofobie en de gedachte aan stil blijven liggen tijdens een oogoperatie was voor hem onverdraaglijk. Na 2 jaar strijd (met hem) en zoeken naar een oogarts die dit begreep, is hij uiteindelijk onder narcose geopereerd en kan hij weer zien. Ga met de schoonzus in gesprek om te achterhalen wat er achter die weigering zit, en zoek hulp van de huisarts om naar een passende oplossing te zoeken.

Martha Wagteveld Kampen

NIET OP SCHERM

Hoe heerlijk is het dat ik één keer per week de krant op papier krijg aangeleverd en deze onder het genot van een cappuchino op mijn gemakje lees. Weg alle laptop-, tablet- en smartphoneschermen, waar ik op andere dagen regelmatig verantwoording aan verplicht ben. Hoe jammer dat ik voor de derde vraagsteller van mijn favoriete rubriek Beatrijs alsnog het scherm moet raadplegen om erachter te komen of je bij een vriendin die dure cocktails bestelt, al dan niet de kosten moet delen. Mag deze derde kwestie óók weer terug op papier?

Caroline Koers Ellecom

GEEN FLUITJE VAN EEN CENT

Het advies lezend aan de familie van de vrouw van 70 die blind dreigt te worden heb ik het donkerbruine vermoeden dat het een staaroperatie betreft, waar zij niet aan wil. Zelf man van 70 heb ik onlangs de betreffende operatie ondergaan en ik ben blij met het resultaat. Maar niet met de operatie! In de periode die aan de operatie voorafging heb ik ook vaak de uitdrukking ‘een fluitje van een cent’, die Beatrijs in haar advies gebruikt, ter bemoediging te horen gekregen. Maar pas op. In mijn geval bleek de verdoving onvoldoende te werken en de behandelend arts bestond het om zich tijdens zijn werkzaamheden over mijn diepliggende ogen te beklagen. Ook begon hij tegen me uit te varen omdat ik niet voldoende stillag. Op één moment raakte ik op het randje van paniek. Het ‘fluitje van een cent’ ging mij op uiterst onaangename wijze door merg en been.

Guus Koelman Rotterdam

WEER IETS BEDENKEN

Al vaker valt me op dat Beatrijs (die ik doorgaans als eerste lees in Trouw, heerlijke reacties!) ons adviseert een leugentje om bestwil te plaatsen, bij bijvoorbeeld uitnodigingen voor een bijeenkomst waar we geen zin in hebben. Sterker nog: Als mensen eerlijk melden dat ze niet komen omdat ze een weekend zonder auto-verplaatsingen willen (voor een verjaardag van anderhalf uur rijden enkele reis ), noemt Beatrijs dat “enigszins bot”. Dat verbaast mij.

Het is naar mijn mening eerlijk en duidelijk als we, uiteraard op rustige toon en in normale bewoordingen, aangeven welke bezwaren aan onze kant bestaan die de reden(en) zijn om verstek te laten gaan? Als je een smoes verzint krijg je volgend jaar opnieuw deze uitnodiging….. moet je weer iets bedenken. Er is toch niets tegen eerlijkheid?

Johanna van der Wees Deventer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden