RecensieKookboek
Duik in de Javaanse keuken vol uitdagende smaakmakers
In het enige wat duurdere hotel tijdens onze rondreis op Java werden we hondsberoerd. We hadden suf genoeg westers eten besteld. Waarom? Geen idee, want de dagen ervoor aten we magistraal lekker. Zoals tijdens een logeerpartij bij de lokale gids, die ons krokant gebakken kip met boemboe en rijstcakejes in bananenblad voorschotelde. Het licht viel uit en in het pikkedonker smaakte alles nog intenser.
Diezelfde rijstcake staat in Java van Maureen Tan. Ze duikt in de Javaanse keuken waarmee ze is opgegroeid en deelt recepten uit West-, Midden- en Oost-Java, deels op basis van aantekeningen van haar ouders.
Zoet, hartig, friszuur, pittig of nog pittiger, alles komt aan bod. Opvallend veel sambals: van pinda- tot limoensambal. Denk je alles te weten van saté? Probeer dan saté buntel khas Solo, gemaakt van grof gemalen rund- of geitenvlees, gebaseerd op het allereerste saté-recept ooit gevonden op Java in inscripties uit de achtste eeuw, toen nog bereid met waterbuffelvlees. In dit boek haal je je hart op, en niet alleen als je Indische roots hebt.
Maureen Tan
Java
Carrera Culinair;
336 blz. € 35