Coronahulp

Docente: ‘Wie een ander helpt, krijgt een extra punt op de toets’

Docent Engels Shanna Uitterdijk. Beeld Shody Careman
Docent Engels Shanna Uitterdijk.Beeld Shody Careman

Nu de samenleving meer en meer tot stilstand komt, ontstaan er initiatieven om anderen te helpen. Via sociale media en rondgebrachte flyers bieden mensen hulp aan mensen die vastzitten in huis. Een vmbo-docente Engels geeft bonuspunten aan leerlingen die wat goeds doen.

Harriët Salm

Shanna Uitterdijk (37) is docente Engels op het Agnieten College in Zwartsluis: “Voor Zwolle zijn meerdere goededoelengroepen op Facebook. Vanwege de coronacrisis wilde ik wel wat doen voor iemand in deze regio, dus dat ik heb daar gemeld. Eén vrouw reageerde. Voor haar doe ik vandaag boodschappen bij de Jumbo. En mijn oproep heeft anderen aangezet, lijkt het, want inmiddels zijn er wel 1500 mensen die zich op die facebookpagina’s hebben aangemeld om iets voor een ander te doen.

“Nog weinig mensen melden zich met hulpvragen. Dat komt ook omdat het nog maar net begonnen is met de sociale isolatie. En er zijn nog niet heel veel mensen ziek in deze omgeving, heb ik de indruk. Bovendien zijn ouderen de kwetsbare groep en die zitten niet allemaal op Facebook. Daarom heb ik, in navolging van ­anderen, een flyer gemaakt en die rondgebracht in de wijk. Daarop staat mijn telefoonnummer, zodat mensen ­kunnen bellen als ze hulp nodig ­hebben.

“Toen ik dat deed, dacht ik opeens: mijn leerlingen kunnen ook best meehelpen. Dus ik heb hen via de website van de school een lesopdracht gegeven: ga eens iemand helpen, je oma of je buurman. Iemand die vanwege ­corona de deur niet meer uit mag. En maak daar in het Engels een verslag van.”

Docent Engels Shanna Uitterdijk de oprichter van Corona Hulp Zwolle (en ze staat bij andere hulporganisaties aangemeld). Ze doet vandaag boodschappen voor een mevrouw die niet naar buiten kan.  Beeld Shody Careman
Docent Engels Shanna Uitterdijk de oprichter van Corona Hulp Zwolle (en ze staat bij andere hulporganisaties aangemeld). Ze doet vandaag boodschappen voor een mevrouw die niet naar buiten kan.Beeld Shody Careman

Geen fysiek contact

“Ik meld natuurlijk wel bij die ­opdracht: zorg dat je ouders weten waar je bent. En als je een boodschapje gedaan hebt, niet naar binnen, geen ­fysiek contact, alleen maar de tas ­afgeven.

“Maandag heb ik over de extra ­opdracht nog een vlog gemaakt, met wat meer uitleg. Het is bedoeld voor de onderbouw van het vmbo, dat zijn leerlingen tussen de twaalf en veertien jaar oud. Als ze zelf verkouden zijn, dan gaat het niet. Dan moeten ze maar een verslag maken van wat ze zouden willen doen. Ze krijgen een bonuspunt op hun volgende toets voor een mooi verslag.”

“Op die eerste opdracht via de website van de school heb ik nog geen reactie gehad. Nee, ze zijn nog heel stil. Maar dat komt goed, ik heb hele fijne leerlingen en die gaan hier werk van ­maken, dat weet ik zeker.”

Lees ook:

Zolang Italië niet opknapt, blijft onbekend hoe lang de corona-toestand duurt

Scholen gesloten, cafés en winkels dicht, grenzen op slot. Langzaam dringt het besef door dat Europa nog wel een tijd last zal hebben van het coronavirus.

Anneke Beerens-Frijters (76) is uit haar doen nu het sociale leven stilvalt. ‘De dagen zijn echt saai’

De sociale rijkdom van Prinsenbeek toont zich bij uitstek in Ouderencentrum De Zilverberk. De tijdelijke sluiting ontneemt honderden dorpelingen hun wekelijkse pleziertjes.‘Soms weet ik niet eens welke dag het is.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden