Tijdgeest #drijvendekracht

Eva en Libby hebben de Abortus Buddy’s opgericht. Beeld Willemieke Kars
Tijdgeest #drijvendekrachtEva en Libby hebben de Abortus Buddy’s opgericht.Beeld Willemieke Kars

#drijvendekrachtWillemieke Kars

Dit zijn abortusbuddy’s, een reactie op toenemend anti-abortusactivisme

Wybo Algra

Dit zijn vijf van de ruim twintig abortusbuddy’s. Ze zijn er voor mensen die een zwangerschap willen beëindigen. Vrouwen, maar ook transmannen en non-binaire personen, benadrukt mede-initiatiefnemer Libby ­Malia-van Dalen, links op de foto. De buddy’s begonnen een jaar geleden vanwege het groeiende aantal anti-abortusactivisten op de stoep van de abortusklinieken. Ze ontdekten dat mensen ook contact opnemen, omdat ze aan hun naasten niet willen of durven vertellen dat ze zwanger zijn.

“Er rust nog een groot taboe op abortus”, zegt Malia-Van Dalen. “Daarom zoeken ze hulp bij een anonieme persoon, of in elk geval iemand die ze niet kennen.” Dat wilde ­fotograaf Willemieke Kars ook benadrukken door de buddy’s op de rug te fotograferen: dat ze de onzichtbare helpende hand zijn.

De buddy’s maken zelf geen geheim van hun vrijwilligerswerk. Soms is het bieden van een luisterend oor genoeg, ongeveer twee keer per maand gaat een buddy mee naar de ­kliniek. Vanwege corona moeten ze nu buiten wachten. Ook de uitbreiding van het netwerk liep door de pandemie vertraging op: de buddy’s zijn nu alleen in de regio Rotterdam en Den Haag actief.

Willemieke Kars fotografeert de komende maanden mensen die zich op bijzondere wijze ­inzetten voor de samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden