null Beeld Mart Veldhuis
Beeld Mart Veldhuis

Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Dilemma: Mijn kinderen zijn niet welkom op de bruiloft van mijn zus

Beatrijs Ritsema

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Beste Beatrijs,

In de herfstvakantie gaat mijn zus trouwen. Naast een burgerlijk huwelijk in Nederland met festiviteiten wordt dit ook gevierd met een driedaags trouwfeest in Frankrijk op 700 km rijden (de bruidegom is Frans). Om het nog ingewikkelder te maken zijn kinderen niet welkom. Wij hebben een peuter en een baby (aan de borst) en we willen niet vijf dagen weg zonder de kinderen. Mijn zus was hier niet blij mee, omdat andere gasten hun kinderen wél thuis laten.

Nu stelt zij voor dat wij onze kinderen meenemen naar Frankrijk, maar hen tijdens het weekend onderbrengen bij een Frans tienermeisje. Wij zien dit niet zitten voor een hele dag en avond. Wat is een nette oplossing? Afzeggen voor dit feestweekeinde? De kinderen ijskoud meenemen naar de festiviteiten? Of zelf afwisselend in het huisje bij de kinderen blijven? We hebben weinig zin in zo’n feest, maar we willen ook de relatie met mijn zus goed houden.
Ingewikkeld trouwfeest

Beste Ingewikkeld trouwfeest,

Goedbeschouwd is het nergens voor nodig om naar dit huwelijksfeest in Frankrijk te gaan. Het burgerlijk huwelijk vindt mét festiviteiten plaats in Nederland. Daarnaast geeft het bruidspaar nog een extra driedaags trouwfeest in Frankrijk, waarvoor gasten 700 kilometer moeten rijden. U hebt een peuter en een baby die nog borstvoeding krijgt. Het valt u op geen enkele manier kwalijk te nemen, als u afzegt voor dit extra trouwfeest, zeker niet als u bij het burgerlijk huwelijk aanwezig bent geweest. U bent al helemaal geëxcuseerd, wanneer uw kinderen niet welkom zijn.

Verontschuldig u tegenover uw zus. Zeg haar dat u vanzelfsprekend bij de plechtigheid en festiviteiten in Nederland aanwezig zult zijn, maar dat het gezien de omstandigheden met uw jonge kinderen te ingewikkeld is om naar Frankrijk af te reizen. Wens het bruidspaar een geweldig weekend in Frankrijk toe. Uw zus komt vast wel over uw afwezigheid heen.

Eens of oneens met deze ­adviezen? Reageer via tijdgeestreacties@trouw.nl. Stuur uw eigen vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen naar beste@beatrijs.com. Archief: www.beatrijs.com.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden