null Beeld Dick Boschloo
Beeld Dick Boschloo

De luie tuinier

Deze planten doen het goed op het balkon of (dak)terras

Loethe Olthuis

De meeste terras- en balkonplanten doen het prima op een plek waar ’s zomers een uur of vier, vijf zon per dag komt. Maar wat zet je neer als je een balkon of dakterras op het zuiden hebt, dat op warme dagen bloedheet wordt? Vergeet ‘matige’ planten als Oost-Indische kers, leeuwenbek of varens. Maar mediterrane lieverdjes als bougainvillea (hoe meer zon, hoe mooier de bloemen), lavendel, rozemarijn, tijm, olijf-, sinaasappelboompjes en oleanders doen het juist prima.

Overigens vind ik de nu zo populaire ‘vlinder’- of ‘kuiflavendel’ doodsaai. Hij ruikt nergens naar, is niet winterhard en ondanks de naam (slaat op de bloem) komen er veel minder vlinders op af dan op de ‘ouderwetse’ lavendel. Gebruik je neus als je twijfelt.

Heb je een balkon of dakterras dat zonnig én winderig is? Zoek naar planten met grijs blad, zoals distels, ezelsoor (met knallend roze bloemen), lavendel, olijfwilg (grote pot!), rozemarijn en salie. Grijze bladeren hebben namelijk minuscule haartjes die tegen uitdroging beschermen en te fel zonlicht weerkaatsen.

Nathalzen

Schaduw? Droog is geen probleem, want met potten kun je zelf bepalen hoe vochtig de aarde is. Dus doen nathalzen als varens­­ het prachtig op je donkere binnenplaatsje of schaduwbalkon. Dat geldt ook voor schaduwbloeiers als hosta en salomonszegel, zeker als je ze in een kunststof pot zet. Daar komen slakken namelijk moeilijk tegenop, zodat je je hosta’s niet meer terugvindt als afgekloven stompjes.

Het gebroken hartje doet het goed in de schaduw. Beeld Loethe Olthuis
Het gebroken hartje doet het goed in de schaduw.Beeld Loethe Olthuis

De muren van een binnenplaatsje zijn ideaal voor bosklimmers als clematis (‘bosrank’) en kamperfoelie, omdat die met hun voeten in de schaduw moeten staan. Als ze naar het licht klimmen, gaan ze bloeien. Misschien krijg je zo zelfs bloeiende klimop. Vooral niet snoeien: dan komen er na een paar jaar in oktober kleine witte bloemetjes aan, waarmee je bijen en hommels de winter door helpt.

Het is een open deur, maar schaf geen planten of struiken aan die erg groot worden, als je maar een beperkte ruimte hebt. Zo is klimhortensia een fantastische klimplant waarmee je zowel bijen als vogels een plezier doet, maar hij wordt soms wel een halve meter dik: zo houd je geen balkon meer over…

Keus genoeg


Schaduwbalkon: citroenmelisse­­ (vast, juli­­-augustus); fuchsia (eenjarig, mei-oktober); gebroken hartje (vast, april-mei; blad sterft af na de bloei, maar komt volgend jaar terug); hosta (vast, juni-juli); maagdenpalm (vast, groenblijvend, maart-juli); munt (vast, juli-september); salomonszegel (vast, mei-juni); vlijtig liesje (eenjarig, hele zomer).

Klimmers: clematis vitalba (juli/september), wilde kamperfoelie (juni-juli), klimop (september-december).

Heet en zonnig: alle mediterrane bomen, kruiden en struiken (vast, soms niet volledig winterhard); kruisdistel (vast, juli-augustus); dropplant (vast, juli-september); lathyrus (eenjarig, klimmer, juni-september); vlinderstruik (vast, juni-oktober); blauwe winde (ipomoea, eenjarig, hele­­ zomer).

Loethe Olthuis is journalist en auteur van Duurzaam handboek voor de luie tuinier (2020). Ze geeft wekelijks tips om te tuinieren zonder blaren of gifspuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden